UZBUNA U HRVATSKOJ, U VODI PRONAĐENA OPASNA BAKTERIJA: Preminuo muškarac, strah lekara raste!

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Okt.2019, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UZBUNA U HRVATSKOJ, U VODI PRONAĐENA OPASNA BAKTERIJA: Preminuo muškarac, strah lekara raste!

Bakterija digla paniku u Splitu.

Stručnjaci za javno zdravlje iz Zagreba u ponedeljak će doputovati u Split kako bi pomogli kolegama u otkrivanju uzroka povišenog nivoa bakterije legionele u vodi u kompleksu zgrada Lazarica, nedaleko od bolnice na Firulama.

Stručnjaci za javno zdravlje iz Zagreba u ponedeljak će doputovati u Split kako bi pomogli kolegama u otkrivanju uzroka povišenog nivoa bakterije legionele u vodi u kompleksu zgrada Lazarica, nedaleko od bolnice >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na Firulama.

- Moramo utvrditi odakle je krenula ta bakterija. Oni će pregledati zgradu, videti postoje li zastoji vodovodnih protoka, eventualno sugerisati dodatno uzimanje uzoraka - izjavila je epidemiolog Vesna Barišić iz splitsko-dalmatinskog Nastavnog javnog zavoda za javno zdravlje.

Dodala je da je bakterija legionela normalan stanovnik vode i da zaraza ne nastupa pijenjem, nego aerosolom.

- Za ljudsko zdravlje ova bakterija postaje opasna kad uđe u sisteme vode za potrošnju, do čega može doći oštećenjem vodovodnih cevi, ulivanjem površinskih voda i neispravnim spojem potrošne vode. Dok u prirodnoj okolini legionela ne raste intenzivno, u sistemima koje je izgradio čovek njeno umnožavanje može da se javi u visokim koncentracijama kad visoka temperatura vode eliminiše konkurentsku mikrobnu populaciju i kada stagnacija vode omogući da se taloženjem organske tvari stvori biofilm u kojem se ova bakterija razmnožava - dodaju stručnjaci.

Infekcija se prenosi infektivnim aerosolom prilikom tuširanja i pranja na slavinama, raspršivanjem vode u rashladnim tornjevima, ovlaživačima vazduha i aerosolom koji se stvara iznad bazena.

Bolesti izazvane bakterijama roda legionela mogu kod ljudi sa slabim imunitetom i starijih izazvati ozbiljnu plućnu infekciju (legionarsku bolest), ali mogu biti i blagog oblika koji nalikuje gripu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.