UŽASNE VESTI: Koncentracija ALERGENA u vazduhu 10 puta veća od dozvoljene, a glavni udar tek sledi

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Avg.2019, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UŽASNE VESTI: Koncentracija ALERGENA u vazduhu 10 puta veća od dozvoljene, a glavni udar tek sledi

Samo nas kiša može spasiti

Koncentracije polena ambrozije u Beogradu ovih dana su deset puta veće od maksimalno dozvoljenih, a glavni udar se tek očekuje i to između 25. avgusta i 10. septembra!

Granična vrednost za ambroziju je od minimalnih 15 do maksimalnih 60 zrna po metru kvadratnom.

- Veoma je individualno kolika je koncentracija polena potrebna da bi nekome pričinjavala probleme. Ja sam alergična i meni je, na primer, dovoljno 15 polenovih zrna >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << po kubnom metru. Međutim, po lekarskim parametrima smatra se da je količina od 60 polenovih zrna maksimalna granična vrednost - objasnila je rukovodilac grupe za polen Agencije za zaštitu životne sredine  Mirjana Mitrović.

U Beogradu su ove vrednosti daleko iznad.

- U ponedeljak 19. avgusta iznosila je 674 polenovih zrna po kubnom metru - dodala je Mitrovićeva.

Dakle, deset puta više od maksimalne granične vrednosti. Podsetimo, prošle godine je prema ranije prezentovanim podacima, samo u pojedinim danima koncentracija ambrozije u Beogradu bila iznad 600...

- Ovo su jako velike vrednosti za sve alergične koji imaju mnogo problema sa ambrozijom. Vreme je ove godine bilo idealno za njeno bujanje pošto smo imali vlažan jun i jul. Dakle, svi uslovi su odgovarali razvoju ambrozije - kaže Mitrović.

Ono što najviše zabrinjava Beograđane je što "špic" tek sledi.

- Najgore se očekuje u periodu između 25. avgusta i 10. septembra - rekla je Mirjana Mitrović.

Delimični spas postoji, ali...

- Kiša. Što više kiše. Samo ona, uz vetar, može da spere polen i olakša život alergičnima - zaključila je sagovornica iz Agencije za zaštitu životne sredine.

A meteorolozima kiša nije ni na vidiku...

Pogledajte rezultate

OAZE HLADOVINE: Vreli talas zapljusnuo je Srbiju, ali na ovim mestima možete pronaći OSVEŽENJE (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.