UŽAS U HOTELU U MALIJU Videli smo 12 tela u podrumu, a onda JOŠ 15 NA DRUGOM SPRATU

Izvor: Blic, 20.Nov.2015, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UŽAS U HOTELU U MALIJU "Videli smo 12 tela u podrumu, a onda JOŠ 15 NA DRUGOM SPRATU"

Ministarstvo odbrane Malija saopštilo je da su specijalne snage oslobodile taoce koje su džihadisti držali zarobljene u hotelu "Radison blu" u prestonici te zemlje, prenosi "Frans pres". Prema najnovijim podacima, ubijeno je 27 ljudi, a nekoliko napadača i dalje se krije na višim spratovima hotela.

#Mali security forces take position near the #RadissonBlu hotel in #Bamako Latest Updates: https://t.co/L5YaWIIEjt pic.twitter.com/7e9BvcCi2q

Naoružani džihadisti jutros >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su za taoce uzeli najmanje 170 osoba u hotelu "Radison blu" u Maliju. Prema najnovijim informacijama, ubijeno je čak 27 ljudi. Za sada je poznato da su neke od žrtava državljani Malija, Francuske i Belgije.

AFP je preneo da su ubijena dvojica naoružanih napadača.

BREAKING: Two gunmen killed in Mali hotel siege: Malian military

Correction: UN peace keeper has counted 27 bodies at the Radisson Blu Hotel in Bamako. @abcnews

 Inače, nakon prve akcije specijalnih snaga, iz hotela je oslobođeno oko 80 talaca, dok je oko 124 gostiju i 12 radnika ostalo zarobljeno. Nakon druge akcije, u kojoj su učestvovale i specijalne snage SAD i Francuske, ostali taoci su oslobođeni.

Među zarobljenim gostima nalazili su se i državljani SAD, Francuske, Belgije, Turske, Kine... Oglasila se i vlada Indije koja je saopštila da se među taocima nalazilo i 20 državljana te zemlje.

Kako se navodi u saopštenju državne televizije, specijalne snage "čistile" su sprat po sprat ovog luksuznog hotela sa 190 soba. Službama bezbednosti Malija u pomoć su pritekle i elitne jedinice francuske žandarmerije, poznatije kao GIGN, kao i američki specijalci.

U operaciji su pomagale i specijalne snage SAD, koje su odvodile svoje državljane na sigurno, ali nije poznato da li je reč o Amerikancima koji su direktno umešani u opasadu ili su odseli negde drugde u Maliju, dodaje CNN.

❗️ #Bamako Flash info : départ de personnels du #GIGN pour le #Mali pic.twitter.com/vwOZipXO28

Ekstremisti koji su zarobili ljude unutar hotela govorili su engleski jezik, izjavio je poznati pevač iz Gvineje koji je bio među taocima.

- Čuo sam kako pričaju na engleskom jeziku. Jedan od njih je pitao drugoga: "Da li si učitao? Idemo!" - rekao je pevač Sekuba Bambino Dijabate, koga su oslobodile snage bezbednosti Malija.

On je rekao da nije mogao da vidi napadače "jer je to teško u takvim situacijama".

Broj napadača u medijskim izveštajima kreće se od tri do trinaest, a broj žrtava od tri do devet.

Naoružani napadači u prostorije hotela uleteli su u ranim jutarnjim satima, pucajući iz vatrenog oružja i uzvikujući "Alahu ekber".

Među otetim gostima nalazili su se i pripadnici francuske vojske, radnici "Er Fransa" i osoblje "Talesa" (jedna od vodećih kompanija u oblasti elektronske i vazdušno-kosmičke bezbednosti).

"Er Frans je odmah po saznanjima o talačkoj krizi otkazao letove AF3852 i AF3873 iz Pariza za Mali.

RAW footage near #Radisson Hotel in #Bamako. Jihadists have captured 170 hostages. 7 people should killed. #Mali pic.twitter.com/3FfAozlUMM

Jedan kineski državljanin je pomoću aplikacije na svom mobilnom telefonu javio tamošnjoj državnoj agenciji "Ćinhua" da je i on jedan od zarobljenih gostiju.

General vojske Malija saopštio je da su džihadisti do sada oslobodili osobe koje su "znale da citiraju Kuran".

#MALI: 3 Turkish Airlines staff managed to escape from Bamako hotel - official LIVE UPDATES https://t.co/EHcFYcxTf2 pic.twitter.com/ZaWdGWoAUx

Najbogatiji čovek Afrike Aliko Dangote do juče se nalazio u hotelu "Radison Blu" u Maliju. On je putem svog Tviter naloga demantovao početne glasine da se nalazi među taocima, rekavši da je u Maliju bio juče.

Rumour about me being held hostage is false. I was in Mali yesterday.Thank you for your concern. My prayers with those involved.

Predsednik Malija Ibrahim Bubakar Keita prekinuo je diplomatsku posetu Čadu, i vratio se u zemlju kako bi lično nadgledao rešavanje talačke krize.

Le Pdt #IBK qui se trouve à N'Djaména au Tchad pour le sommet du G5 Sahel écourte son séjour pour regagner Bamako dans les prochaines heures

Džihadisti koji su odgovorni za napad u hotel su ušli tako što su se dovezli u automobilima s diplomatskim registarskim oznakama.

#BREAKING: 1st pictures from the seige in #Radisson #Bamako - @Malikahere pic.twitter.com/gyAFAooxyB

Ovaj hotel popularan je među zapadnim državljanima koji rade u Maliju. Sedište kompanije nalazi se u SAD.

Američka ambasada u Maliju pozvala je građane da se sklone zbog dešavanja u hotelu. O napadu je informisan i predsednik SAD Barak Obama, koji se nalazi u službenoj poseti Maleziji, saopšteno je iz Bele kuće.

#BREAKING: #Bamako: at least 9 killed inc. French& Belgian. 10 Gunman stormed #Radison hotel holding 150+ hostages pic.twitter.com/dIoQ55jQ1l

U avgustu mesecu islamisti su ubili 13 osoba, uključujući i zaposlene Ujedinjenih nacija, tokom talačke krize u hotelu u gradu Sevar u Maliju.

Mali je bio francuska kolonija do 1960. godine, a zemlju su zahvatili nemiri posle vojnog udara 2012. godine. Separatisti su zauzeli velike teritorije na severu države, a u zemlji su počele da deluju islamističke grupe, uključujući "Boko haram".

Vojna intervencija, na čelu sa Francuskom, početkom 2013. potisnula je većinu ekstremista. Međutim, neke oblasti, uglavnom na severu Malija, i dalje nisu pod kontrolom vlasti i stranih trupa.

VIDEO> Talačka kriza u Maliju

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Užas u Maliju, najmanje 27 mrtvih

Izvor: OkRadio.rs, 20.Nov.2015

Ministarstvo odbrane Malija saopštilo je da su specijalne snage oslobodile taoce koje su džihadisti držali zarobljene u hotelu "Radison blu" u prestonici te zemlje, prenosi "Frans pres". Prema najnovijim podacima, ubijeno je 27 ljudi. Prema najnovijim informacijama, ubijeno je čak 27 ljudi. Za...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.