UST traži reakciju Poverenika za samostalnost tužilaštva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2021, 11:49

UST traži reakciju Poverenika za samostalnost tužilaštva

Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) traži od Poverenika za samostalnost tužilaštva da hitno reaguje povodom izjava kojima se, kako smatra UST, insinuira da je Republički javni tužilac i predsednik Državnog veća tužilaca Zagorka Dolovac, diskrecionom odlukom razrešila zamenika tužioca i člana DVT Predraga Milovanovića i tako posredno izvršila uticaj na predmete u kojima je on postupao, poput postupka protiv Dragoljuba Simonovića.

UST smatra da se tim izjavama >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << ugrožava samostalnost u radu i Republičkog javnog tužioca i Drugog osnovnog tužilaštva u Beogradu, u kojem je Milovanović zamenik tužioca, te da medijski navodi da je Milovanović razrešen ličnom odlukom Dolovac dovode deo javnosti u zabludu da je on sankcionisan ili da na taj način tužilaštvo opstruira postupak protiv Simonovića.

Ovo strukovno udruženje ističe da je tvrdnja da samo "Predrag Milovanović može sa uspehom da vodi postupak protiv Simonovića", svojevrsno unižavanje svih postupajućih tužilaca u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Apelovalo je na Milovanovića i druge kolege da se uzdrže od senzacionalističkih izjava, već da sve primedbe i eventualne dokaze za neprimerene uticaje u pisanom obliku dostave DVT i povereniku DVT, koji su jedini po ustavu i zakonu ovlašćeni da zaštite samostalnost tužilaca.

Prethodnih dana pojedini mediji uporno tvrde da je odlukom Dolovac, Milovanoviću, kao novom članu DVT-a, onemogućeno da dalje postupa u predmetu protiv Simonovića, kao i da je on u tom slučaju uspeo sve ono što svim ‘velikim i važnim’ tužiocima na najvažnijim pozicijama u tužilaštvu, uključujući i republičku tužiteljku, nikako ne uspeva.

Simonović, koji je bivši predsednik opštine Grocka, osuđen je na četiri i po godine zatvora zbog podstrekavanja na paljenje kuće novinara Milana Jovanovića.

Milovanović je, pre stupanja na funkciju člana DVT, podneo žalbu na tu presudu, jer je tražio od suda da Simonovića osudi na maksimalnu kaznu od osam godina zatvora.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.