UNS osudio pritiske nacionalnih saveta na novinare manjinskih medija

Izvor: NoviMagazin.rs, 13.Sep.2018, 13:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS osudio pritiske nacionalnih saveta na novinare manjinskih medija

Udruženje novinara Srbije (UNS) osudilo je danas pritiske nacionalnih saveta na novinare manjinskih medija kojima se od njih zahteva da budu na izbornim listama za nacionalne savete nacionalnih manjina i traži da momentalno prestanu.

"UNS je od kolega iz manjinskih medija dobio informacije da trpe ozbiljne pritiske, pa čak i pretnje gubitkom posla ukoliko ne budu pristali da budu na izbornim listama za nacionalne savete nacionalnih manjina", navodi se u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Udruženje je ocenilo kao nedopustivo kandidovanje novinara i urednika na izbornim listama za nacionalne savete nacionalnih manjina uz istovremeno obavljanje novinarskog posla u svojim redakcijama.

Podsetilo je na Kodeks novinara Srbije prema kojem "aktivno zagovaranje u političkoj, izbornoj ili medijskoj kampanji ne može da se obavlja istovremeno s novinarskim poslom", kao i da bi "novinar trebalo da učini sve da izbegne situacije koje bi mogle da dovedu do sukoba interesa, stvarnog ili prividnog, i koje bi mogle da ga navedu da kompromituje svoj ugled ili ugled profesije".

UNS je istakao da se novinari i medijski radnici mogu kandidovati za nacionalne savete nacionalnih manjina, ali da su u tom slučaju dužni da zamrznu svoj novinarski status.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.