Novinarska udruženja osudila upad u RTS

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Mar.2019, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinarska udruženja osudila upad u RTS

Udruženje novinara Srbije saopštilo je večeras da upad lidera opozicije i demonstranata u zgradu RTS-a nije prihvatljiv i predstavlja nedopustiv pritisak na novinare, medijske radnike i nezavisnost uređivačke politike RTS-a.

UNS traži od lidera opozicije i demonstranata da mirno napuste zgradu RTS-a, a da redakcija informativnog programa Javnog servisa Srbije omogući građanima da budu profesionalno i blagovremeno informisani o zahtevima opozicije i građana koji protestuju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
U saopštenju UNS navodi da se u atmosferi nasilja i bespravnog zaposedanja zgrade RTS-a, uz prisustvo ljudi u fantomkama i policije, ne može voditi toliko potreban dijalog u srpskom društvu.

DNV: Upad u RTS nema veze sa demokratijom i slobodom medija

Društvo novinara Vojvodine najoštrije je osudilo nasilje i bahatost demonstranata.

"Takvo huligansko ponašanje, u kojem se koriste motorne testere,  nema nikakve veze sa principima demokratije i slobode medija, u šta se navodno zaklinju predstavnici opozicije", saopštio je predsednik DNV-a Petar Kočić.

On je naglasio da su zastrašivanje, pretnje i pritisci na novinare, kao i uništavanje javne imovine, nedopustive i necivilizovane metode političke borbe.

Društvo novinara Vojvodine pozdravla mere nadležnih organa koje za cilj imaju sprečavanje eskalacije nasilja, motivisanog suludim ambicijama kvazipolitičara, navodi se u saopštenju.

Studio B: Divljački upad u RTS

Uređivački kolegijum RTV Studio B najoštrije je večeras osudio divljački upad u zgradu RTS-a.

Očigledno je da je haos koji Đilas i Obradović pokušavaju da izvedu direktna posledica činjenice da protesti ne daju rezultate i da je na ulicama sve manje ljudi. Takvo ponašanje, međutim, nema opravdanja i zahtevamo od državnih organa da najodlučnije reaguju i zaštite urednike i novinare RTS, kojima pružamo punu podršku i nudimo svu pomoć, kaže se u saopštenju.

"Zahtevamo od državnih organa da stanu na put Đilasu, Obradoviću i drugim nasilnicima i omoguće svim novinarima u Srbiji da rade slobodno i po svojoj savesti. Sigurni smo da će Srbija ostati zemlja u kojoj je zagarantovana sloboda govora i mišljenja, bez obzira što Đilas i Obradović za našu Srbiju očigledno imaju drugačije planove", naveo je Uređivački kolegijum RTV Studio B.



RTV  Pančevo i Novosadska TV: Huligani na delu

Regionalna RTV Pančevo i Novosadska TV najoštrije su osudile upad huligana u zgradu RTS i napad na kolege novinare.

"Ovakav skandal odavno nije viđen u Srbiji, ali imajući u vidu da je u napadu na RTS učestvovalo manje od 200 ljudi, očigledno je da tu nema nikakvog građanskog protesta već su to huligani na delu", navedeno je u saopštenju.

Za ovaj vandalski čin, koji su predvodili Boško Obradović i Dragan Đilas tražimo oštru osudu i reakciju svih institucija, navale su Regionalna RTV Pančevo i Novosadska TV.

"Uvereni smo da je Srbija večeras videla da je ovde samo nasilje na delu i to nad novinarima koji rade svoj posao. Zahtevamo da država i sva novinarska udruženja adekvatno reaguju  na ovakve skandalozne napade na naše kolege sa RTS -a i pružamo im svu našu podršku i pomoć", kaže se u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

UNS: Lideri opozicije i demonstranti da napuste RTS

Izvor: Beta, 16.Mar.2019

 Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je večeras od lidera opozicije i demonstranata da mirno napuste zgradu RTS-a i poručilo da informativni program Javnog servisa treba da omogući gradjanima da budu profesionalno i blagovremeno informisani o zahtevima opozicije i gradjana koji protestuju."UNS...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.