UN: Iran gradi podzemno nuklearno postrojenje

Izvor: B92, 27.Okt.2020, 20:17

UN: Iran gradi podzemno nuklearno postrojenje

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) saopštili su danas da je Iran počeo izgradnju podzemnog postrojenja za nuklearnu centrifugu.

I to nakon letošnje eksplozije u drugom objektu iste namene, za koji je Teheran tvrdio da je bio sabotaža.

U današnjem intervjuu za AP, generalni direktor IAEA Rafael Grosi izjavio je da Iran neprekidno skladišti obogaćeni uranijum ali da ga, po svemu sudeći, nema dovoljno za izradu nuklearnog naoružanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Nakon eksplozije nuklearnog postrojenja Natanc u julu, Teheran je najavio izgradnju novog, bezbednijeg podzemnog objekta u obližnjim planinama.

Iako se na satelitskim snimcima ne nazire ni gradilište, ni novi objekat, Grosi tvrdi da je izgradnja započeta, ali ne i dovršena, jer je u pitanju dugotrajan proces.

Direktor IAEA nije želeo da pruži druge detalje uz obrazloženje da je reč o "poverljivim" informacijama.

Nuklearno postrojenje Natanc bilo je na meti napada kompjuterskim virusom Staksnet, za koji se veruje da je američko-izraelska akcija, međutim, vlasti u Teheranu još nisu nikoga zvanično optužile za julsku sabotažu, iako je sumnja inicijalno pala na Izrael.

Grosi je potvrdio da iranske valsti sarađuju i da su inspektori IAEA prisutni i redovno kontrolišu nuklearna postrojenja u Iranu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UN: Iran gradi podzemno nuklearno postrojenje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2020

Inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) saopštili su danas da je Iran počeo izgradnju podzemnog postrojenja za nuklearnu centrigufugu, nakon letošnje eksplozije u drugom objektu iste namene, za koji je Teheran tvrdio da je bio sabotaža...U današnjem intervjuu za AP, generalni...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.