UN: ID i dalje najviše zarađuje od trgovine naftom

Izvor: B92, 10.Feb.2016, 17:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UN: ID i dalje najviše zarađuje od trgovine naftom

Njujork -- Glavni izvor finansija terorističke organizacije ID i dalje je ilegalna trgovina naftom uprkos rezoluciji koju je nedavno usvojio SB UN.

To je izjavio je zamenik generalnog sekretara UN za politička pitanja Džefri Feltman.

On je nastupajući na sednici Saveta bezbednosti, međutim, rekao da UN ne može proveri dokazne materijale koje su pojedine zemlje predstavile kako bi se pokazali nelegalni putevi trgovine naftom.

„Oprečne informacije u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tim materijalima komplikuju posao kako bi se utvrdile precizne trase kojima se ilegalno trguje naftom“, rekao je on.

Istovremeno, istakao je Feltman, ID izuzetno brzo i efikasno mobiliše ogromne količine resursa.

„Glavni izvori finansija su svakako nafta i prirodni resursi, ali tu su i porezi koji se sakupljaju na teritoriji koju kontroliše, krađa arheoloških nalazišta, donacije, kidnapovanja i druge finansijske šeme preko interneta“, naveo je on.

Prema rečima Feltmana, od kako se učvrstio u Iraku i Siriji, ID je počeo da širi svoj uticaj i na druge zemlje regiona, čime ostvaruje veliku dobit, a godišnji priliv noca samo od nafte iznosi oko 500 miliona dolara.

Savet bezbednosti UN je 17. decembra usvojio rezoluciju o pojačavanju borbe protiv finansiranja terorističkih organizacija, koju su pripremile Rusija i SAD. To znači da je Savet bezbednosti proglasio ID pretnjom međunarodnom miru i bezbednosti, tako da su sve države u obavezi da ispunjavaju mere propisane u dokumentu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.