ULTIMATUM VLADI CRNE GORE: SPC donela novu odluku!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jun.2020, 16:34

ULTIMATUM VLADI CRNE GORE: SPC donela novu odluku!

Juče objavljena namera Vlade da suspenduje (obustavi) primenu Zakona – neodrživa je, antiustavna i pravno neizvesna okolnost, naglasili su.

- Razumeli smo da EK u svom saopštenju ohrabruje dijalog koji treba da dovede do rješenja ovog problema, a ne da dijalog bude uslovljen i ograničen odlukama bilo kojih drugih institucija, kako je saopšteno iz Vlade. Pozdravljamo zainteresovanost međunarodne zajednice za pravedno i demokratsko rešenje ovog problema, i njihovu uključenost >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u ove naše domaće teme - istakli su oni.

Crkva razume, smatraju da je u nacionalnoj nadležnosti pitanje regulisanja položaja crkava i verskih zajednica na prostoru određene države, i to nikad niko nije dovodio u pitanje. Ono što jeste problem od samog početka pripreme i donošenja ovog anti-zakona, to je činjenica da nema inkluzivnog postupka, i da u izradu zakonskog teksta nisu uključene sve relevantne strane, kao i da sve ovo nije rađeno u skladu sa međunarodnim i evropskim standardima iz oblasti ljudskih prava.

Episkopski savet SPC u Crnoj Gori smatra, da Vlada Crne Gore poslednjim postupcima narušava duh pregovora i zatvara vrata razumevanja i dijaloga - o čemu su, kako su kazali, detaljano izvestili javnost u jučerašnjem saopštenju. Jer strane u pregovorima moraju da dokažu iskrenost da su zaista spremni za iznalaženje realnog i stabilnog rešenja - a to je, po njima, novi zakonski tekst, odnosno izmena spornih zakonskih odredbi. Svojim dosadašnjim postupcima Vlada nije pokazala takvu rešenost, osim puke verbalizacije koja je imala za cilj odugovlačenje i opstrukciju postupka pregovora i izbjegavanje rešavanja problema.

Ona ne vodi rešenju problema, osim što demonstrira povlačenje crnogorske vlasti pred mirnom, građanskom pobunom naroda. Molitvene crkvene litije, koje su istovremeno i građanski protest protiv ovako donesenog Zakona - pokazale su da ovdje nije riječ o političkim, stranačkim, pa ni nacionalnim podelama naroda, nego o čistoj borbi za verska prava i slobode. Crnogorski vlastodršci uzmiču pred pritiskom naroda i međunarodne zajednice, ali opet nijesu spremni da naprave korak ka rešenju.

Drugim rečima, smatraju da nema ni vremena ni potrebe da se o svemu ovome razgovara u nedogled.

- Pred nama je vreme molitve i posta, uoči Petrovdana ove godine (12. jul 2020.). Taj period vidimo, bez primisli o uslovljavanju i ucenama, kao krajnji rok za Vladin odgovor na naš jasno i precizno formulisan predlog o izmeni zakonskog teksta. Posle toga vremena, a u periodu predizborne kampanje - nemamo nameru da razgovaramo o ovoj temi - ističu oni,.

Ovo naglašavamo radi mira u narodu, čuvajući i našu braću u policiji - iako smo svesni da su određene zdravstvene mere zadržane samo i jedino zbog toga da bi se sprečilo održavanje litija. O ovakvoj neprincipijalnosti državnih organa već smo obavestili sve međunarodne adrese, naveli su.

- Na kraju sutrašnjeg molebana, tamo gdje litiju nije moguće održati, služašči sveštenik je dužan da obavijesti sabrani narod  da se molitveni hod neće držati ulicama grada, nego u prostoru oko hrama. U tom smislu, sveštenici su dužni da za sledeću nedelju, blagovremeno prijave održavanje litije, po ustaljenom poretku, i to po svim parohijskim hramovima, kako bi se lakše ispoštovale vanredne mere o verskim okupljanjima - poručili su iz Episkopskog saveta i na kraju kazali:

Molimo Upravu policije i njene službenike na terenu, da zakonske propise i zdravstvene mjere primenjuju po pravilu da je "zakon jednak za sve", te da ne postupaju po selektivnoj pravdi, na način da je jedna vrsta masovnih okupljanja u crnogorskim gradovima moguća i nekažnjiva, a da druga, ista takva, podleže svim mogućim sankcijama.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Episkopski savet dao rok vlastima u Crnoj Gori da odgovore do Petrovdana

Izvor: RTS, 13.Jun.2020

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori saopštio je da 12. jul, odnosno Petrovdan krajnji rok za Vladin odgovor na njihov, kako ističu, jasno i precizno formulisan predlog o izmeni teksta Zakona o slobodi veroispovesti. Posle tog vremena, a u periodu predizborne kampanje, kako...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.