UHVAĆEN U LAŽI? Skandal u Kanadi: Premijerova žena, majka i brat dobijali VELIKE SVOTE NOVCA od vlade

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jul.2020, 19:18

UHVAĆEN U LAŽI? Skandal u Kanadi: Premijerova žena, majka i brat dobijali VELIKE SVOTE NOVCA od vlade

Iv Fransoa Blanšet, vođa male stranke Blok Kvebek i zakonodavni saveznik Trudoove manjinske vlade, pozvao je premijera da "odstupi" dok komesar za etiku ne završi istragu

Politički rivali kanadskog premijera Džastina Trudoa traže pokretanje kriminalne istrage nakon što se ispostavilo da je članovima njegove porodice uplaćeno stotine hiljada dolara od strane dobrotvorne organizacije sa kojom je njegova vlada nedavno sklopila ugovor.

Multinacionalna organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "VE Čeriti" potvrdila je u četvrtak da su Trudoova supruga, majka i brat godinama dobijali novac za pojavljivanje na dobrotvornim akcijama i događajima. Samo Margaret Trudo, majki premijera i supruzi bivšeg premijera Pjera Trudoa, od 2016. godine uplaćeno je skoro 250.000 dolara.

- To otkriće je dovoljno da policija istraži taj slučaji i eventualno kršenje kanadskog zakona o sukobu interesa - rekao je konzervativni član parlamenta Majkl Baret.

U izjavi iz kabineta premijera je navedeno - Rođaci premijera sarađuju sa različitim organizacijama i sami podržavaju različite ciljeve.

Pitanje odnosa porodice Trudo sa dobrotvornom organizacijom pokrenuto je nakon što je prošlog meseca vlada sa tom organizacijom dodelila ugovor o programu za zapošljavanje studenata u vrednosti od 900 miliona dolara. Prema uslovima sporazuma, u ruke dobrotvorne organizacije je direktno otišlo skoro 20 miliona dolara.

Justin Trudeau Breaks Canadian Law AGAIN In Alleged Pay-For-Play Non Profit Scandal Corrupt ⁦@JustinTrudeau⁩ ⁦@CanadianPM⁩ ⁦@CdnPressNews⁩ ⁦@secretlycndian⁩ ⁦@CanadianNews⁩ ⁦@CanadianTV_⁩ ⁦@CanadianParl⁩ https://t.co/MPPaw8PSz9

— Victoria Sprus4Trump (@VSprus4trump) July 11, 2020

, prenosu "Gardijan".

- Premijer bi trebao privremeno da preda uzde vlasti potpredsedniku vlade, kome bismo ponudili da sarađujemo - rekao je Blanšet.

Кonzervativci nisu uputili sličan zahtev.

Justin Trudeau au cœur d'une nouvelle tempête politique https://t.co/kQlFJOonBG via @Le_Figaro

— Jaguard2222 😷 (@jaguard22222) July 11, 2020

Trudo je rekao da ne vidi da je dodela ugovora sukob interesa, uprkos vezama njegove porodice sa dobrotvornom organizacijom.

Vest da Trudovi brat, majka i supruga godinama primaju uplate od "VE Čeritija" kontradiktorna je prethodnim izjavama premijerovog kabineta i dobrotvorne organizacije.

Iz "VE Čeritija" su u početku tvrdili da Margaret Trudo nije plaćena za nastupe na dobrotvornim akcijama. Кancelarija premijera saopštila je da premijerova supruga Sofi Gregoar Trudo nikada nije dobila uplatu od dobrotvorne organizacije.

Justin Trudeau drops into another pitfall of his own making | CBC News #cdnpoli https://t.co/JAO3Jt2c07

— X. Jupiter Hart (@x_jupiterhart) July 11, 2020

Istraga poverenika za etiku bila bi treći put da se premijer Kanade suočava sa pitanjima svog svojih postupaka.

U avgustu 2019. godine, državni poverenik za etiku utvrdio je da je Trudo prekršio etičke zakone kada je pozvao svog državnog tužioca da ne procesuira inženjersku kompaniju u slučaju sukoba interesa.

A 2017. godine, prethodni poverenik otkrio je da je Trudo prekršio zakon o sukobu interesa godinu dana ranije, kada je dva puta otišao na porodično letovanje sa pokrivenim troškovima, uključujući i vožnju helikopterom, na privatan posed na Bahamima u vlasništvu Age Hana, poslovnog magnata.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.