UBISTVO PERECE RAZOTKRILO BALKANSKE KRIMI VEZE Likividirani robijaš sa nanogicom bio blizak grupi Nasera Orića

Izvor: Press, 04.Dec.2018, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UBISTVO "PERECE" RAZOTKRILO BALKANSKE KRIMI VEZE Likividirani robijaš sa nanogicom bio blizak grupi Nasera Orića

Predrag Mitrović Pereca (49), koji je izrešetan 23. novembra ispred svoje kuće na Dušanovcu, bio je blizak saradnik člana kriminalne grupe iz Ljubovije Radeta Petrovića, koji je tokom ratnog perioda bio čovek od poverenja bivšem komandantu Armije BiH Naseru Oriću.
Foto:Blic
Kako saznajemo, Mitrović je blisko sarađivao sa Radetom Petrovićem iz Ljubovije, visokorangiranim pripadnikom kriminalne >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << grupe koju predvodi Nedeljko Brkić, a koja se bavi krijumčarenjem kokaina iz Južne Amerike na područje Evrope. Dokle je sezao ovaj ortakluk, postaće jasnije nakon nekoliko reči o Petroviću. Naime, on je poznat kao učesnik u oružanim sukobima u Bosni i Hercegovini 1995. godine, kao bivši pripadnik diverzionog puka nekadašnje vojske Republike Srpske.
Takođe, šest godina kasnije učestvovao je u oružanim konfliktima u Makedoniji, kao pripadnik paravojne formacije koju je predvodio komandant Desetog diverzionog odreda Milorad - Miša Pelemiš. Prema informacijama koje je dobio naš list, nakon navedenog perioda Petrović je ostao u Makedoniji, gde je za život zarađivao baveći se reketiranjem i raznim vidovima fizičkog obezbeđivanja. U međuvremenu je, tokom ratnih zbivanja, ostvario niz poverljivih saradnika. Naime, Petrović je, kao i njegov otac, bio lice od poverenja Naseru Oriću, bivšem komadantu Armije BiH u Srebrenici.
Terao svedoke da menjaju iskaze
S tim u vezi, Petrović je sa ocem Sretenom, bivšim pripadnikom Vojske Republike Srpske, bio angažovan da pojedina lica srpske nacionalnosti koji su bili potencijalni svedoci u slučaju koji se vodi protiv Nasera Orića natera da promene svoje iskaze kojima se Orić tereti za ratne zločine tokom ratnih sukoba u BiH. Zbog zastrašivanja svedoka Sretena Petrovića je 2016. godine uhapsila agencija SIPA. Takođe, postoje spekulacije da je mlađi Petrović sa Naserom Orićem bio uključen u krijumčarenje oružja i narkotika na međunarodnom nivou, a slobodno vreme su između ostalog često provodili u lovu na području Višegrada.

I Petrovićev prijatelj i nedavno ubijeni Predrag Mitrović Pereca, kako je “Blic” već pisao, već gotovo deceniju povezivan je sa različitim kriminalnim strukturama koje deluju na području Srbije i Bosne i Hercegovine. Inače, ubijeni Mitrović je meštanima u Ljuboviji bio poznat po tome što je držao popularni ugostiteljski objekat u tom mestu. Ipak, veruje se da je kafana bila samo paravan za njegove kriminalne aktivnosti, od kojih je i zarađivao najviše novca.


Ubijeni Pereca i Rade Petrović sarađivali su i sa Zoranom Kneževićem iz Ljubovije, koji se bavio falsifikovanjem novca i koji je i hapšen prilikom krijumčarenja falsifikata na području BiH. Mitrović je osuđivan zbog više krivičnih dela.
- Bio je osuđivan zbog nanošenja teških telesnih povreda, kao i za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Takođe, protiv njega je podneto više krivičnih prijava - zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, nasilničkog ponašanja, nanošenja teških telesnih povreda i izazivanja opšte opasnosti - kaže izvor "Blica".
Podsećanja radi, Predrag Mitrović (49) ubijen je u prošlog petka oko 17 sati u Kolubarskoj ulici na Dušanovcu. Napadač ili napadači ispalili su više hitaca u njega iz vatrenog oružja i potom pobegli. Prema prvim informacijama, Mitrović je izlazio iz automobila kada ga je napadač sačekao i u njega ispalio više hitaca. Ubijeni je nosio nanogicu te je ubica znao njegovo kretanje jer je Mitrovićevo napuštanje kuće bilo limitirano tokom odsluživanja jednogodišnje kazne kućnog zatvora uz elektronski nadzor, a za koju je osuđen zbog nedozvoljenog držanja oružja.

Sud BiH oslobodio Nasera Orića
Foto: Emil Čonkić / RAS Srbija
Apelaciono veće Suda BiH oslobodilo je Nasera Orića, komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici, i pripadnika vojske Sabahudina Muhića optužbi za ratne zločine nad Srbima počinjene na području Srebrenice 1992. godine.
U obrazloženju je Sud BiH naveo da nisu dokazani navodi optužnice. Presuda je ispred Suda BiH dočekana povicima "Alahu ekber". Ispred suda se okupilo više desetina “poštovalaca” lika i dela Orića. Tužilaštvo BiH predložilo je 2. novembra Apelacionom veću Suda BiH da Orić i Muhić budu kažnjeni u skladu sa odredbama Krivičnog zakona, jer smatra da su dokazali da su optuženi 1992. godine ubili trojicu Srba. Tužilac Miroslav Janjić je u završnoj reči naglasio da odbrane optuženih nijednim dokazom nisu osporile ovaj stav Tužilaštva, te naveo da je precizirana optužnica zasnovana na iskazima većeg broja svedoka, među kojima su očevici ovih počinjenih zločina.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.