UBIO PARLAMENT, A BEZOBRAZLUK I PREZIR NATERAO LJUDE DA IZAĐU NA ULICE Vodeći ekspert o nemirima u Bugarskoj

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Avg.2020, 22:38

"UBIO PARLAMENT, A BEZOBRAZLUK I PREZIR NATERAO LJUDE DA IZAĐU NA ULICE" Vodeći ekspert o nemirima u Bugarskoj

- Prvi put, od 1997. godine, vidim protest u kome učestvuje većina građana Bugarske. To je veoma uporan protest - smatra ekspert.

Premijer Bugarske Bojko Borisov odavno je "ubio parlament, a bezobrazluk i prezir vladajuće elite prema demokratskim procedurama naterali su ljude da izađu na ulice" smatra bugarski politikolog Evgenij Dajnov.

Prema rečima eksperta Vasila Grozanova, odsustvo premijera Bugarske Bojka Borisova i predstavnika njegove stranke GERB na današnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << hitnom zasedanju skupštine, koje je Bugarska socijalistička stranka zahtevala s ciljem da Borisov objasni primenu sile prema novinarima na događaju koji je ranije organizovala njegova stranka GERB, nije iznenađenje.

- Premijer Borisov već mesec dana sledi sledeću strategiju: on putuje po zemlji svojim automobilom i otuda saopštava vesti. Po svaku cenu pokušava da izbegne direktan kontakt sa demonstrantima, sa građanima. Njegova glavna briga je da ne postane predmet podsmeha i da na ulazu u skupštinu na njega ne počnu da bacaju jaja ili paradajz. Sačuvao je ostatke dostojanstva, koje će do kraja zadržati - rekao je analitičar.

Analitičar Georgi Harizonov, naprotiv, ne misli da se Borisov krije od ljudi. On smatra da premijer prosto ne želi da učestvuje u kampanji liderke BSP Kornelije Ninove.

- To što stranka GERB ne želi da učestvuje u predizbornoj kampanji za izbor novog lidera BSP i u očajničkim koracima pomoću kojih gospođa Ninova pokušava da privuče pažnju - to je njihovo pravo - misli Harizonov.

Tokom nacionalne konferencije stranke GERB, održane prošle sedmice, mladi ljudi u majicama sa logotipom stranke su, prema rečima jedne novinarke, nekoliko puta pokušali da joj razbiju telefon i gurali su njenog kolegu. Nakon toga je Bugarska socijalistička stranka zahtevala da se sazove hitan sastanak skupštine, međutim, premijer se nije pojavio.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.