Sednica Skupštine Srbije još traje; vladajuća većina za Orlića VIDEO

Izvor: B92, 02.Avg.2022, 10:21

Sednica Skupštine Srbije još traje; vladajuća većina za Orlića VIDEO

Beograd -- Za predsednika Narodne skupštine večeras je izabran dr Vladimir Orlić, koji je u prethodnom sazivu bio potpredsednik parlamenta.

On je izabran većinom glasova narodnih poslanika, od ukupno 230 prisutnih.

"Za je glasalo 154, protiv 76, dok uzdržanih nije bilo", saopštio je u 21.30 sati poslanik Vladeta Janković kao predsedavajući konstitutivne sednice parlamenta.

Nakon toga je usledio gromoglasan aplauz.

Podsetimo, tokom rasprave >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o predlogu SNS da predsednik skupštine bude Vladimir Orlić, poslanici su izneli različite stavove o njegovom poslaničkom delovanju.

Dok su predstavnici vladajuće većine, najavljujući podršku, isticali njegove sposobnosti, opozicija smatra da mu nedostaje kultura dijaloga, zbog čega mu neće dati glas.

Šef poslaničke grupe SVM-a Balint Pastor rekao je da će njihovi podržati Orlića, podsećajući da je funkcija predsednika parlamenta druga po značaju, po Ustavu Srbije.

Pastor je dodao i da će SVM i u ovom sazivu biti u koaliciji sa SNS, da će potpisati i koalicioni sporazum, što je i ranije bio slučaj, ali da će u parlamentu biti u koaliciji i sa zajedničkim koalicionim partnerima, SPS-om.

Šef poslanika Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma rekao je da će JS podržati Orlića, navodeći da će njegov izbor doprineti kontinuitetu donošenja zakona, od kojih korist imaju građani.

Podršku Orliću pružiće i Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) najavio je poslanik Branimir Jovanović, izrazivši uverenje da će Orlić na najbolji način predstavljati parlament, čemu u prilog ide i njegovo iskustvo, jer iza sebe ima već četiri skupštinska mandata.

I poslanička grupa PUPS - Solidarnost i pravda podržaće predlog SNS-a za predsednika parlamenta, a šef te poslaničke grupe Stefan Krkobabić kaže za Orlića da je najbolji predstavnik njihove većine.

Sa druge strane, šef poslaničke grupe "Evropski regioni - Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina", Aleksandar Olenik rekao je da oni neće glasati za Orlića, jer ga, kaže, nisu predložili ni građani, ni poslanici, već predsednik SNS-a Aleksandar Vučić.

Šef poslaničke grupe "Dveri - Patriotski blok" Boško Obradović rekao je da će podržati "novog" Orlića u njegovom radu, ali da neće glasati za njega kada za to dođe red.

Obradović je rekao da nije siguran da je Orlić najbolji kandidat, jer do sada nije pokazao "širinu u smislu parlamentarne kulture, debate", već je, kako kaže, poznat po tome da voli da prekida one koji ne misle kao on, što baca senku na njegovu izvanrednu biografiju.

Šef poslaničke grupe "Zeleno-levi klub-Ne davimo Beograd-Moramo" Radomir Lazović je rekao da neće pružiti podršku Orliću za predsednika parlamenta, jer je, kaže, odgovoran za "ubijanje demokratije".

Ni poslanička grupa "Moramo - Zajedno" neće podržati predlog da Orlić bude predsednik parlament, a Nebojša Zelenović je rekao da je on neprimerenim rečnikom, klevetama, učestvovao u "obračunima" sa neistomišljenicima.

Ni poslanička grupa Narodne stranka neće podržati Orlića za predsednika parlamenta, a šef te poslaničke grupe Miroslav Aleksić rekao je da bi voleo da Orlić od danas pokaže "drugo lice", ali da u to "čisto sumnja".

Predsednica Zavetnika Milica Ðurđević Stamenkovski navela je da je Vladimir Orlić iskusan političar, da zna odredbe zakona, i pozvala ga da bude predsednik svih narodnih poslanika.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio je da politička biografija Vladimira Orlića ne kandiduje za mesto predsednika parlamenta.

"Od Orlića zavisi da li će zaštititi poslanike opozicije od napada poslanika vlasti", kazao je Lutovac.

Konstitutivna sednica novog saziva parlamenta počela je u ponedeljak, potvrdom mandata novim poslanicima sa 12 izbornih lista koje su dobile poverenje gradjana na parlamentarnim izborima 3. aprila.

Novi saziv parlamenta čini 120 poslanika sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve", 38 sa liste "Marinika Tepić - Ujedinjeni za pobedu Srbije", a 31 sa liste "Ivica Dačić - Premijer Srbije". Lista "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju" ima 15 poslaničkih mesta, koalicija "Moramo" 13 mandata, lista "Boško Obradović - Srpski pokret Dveri -POKS - Miloš Parandilović - Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije" 10 mandata, koliko i lista "Milica Djurdjević Stamenkovski - Srpska stranka Zavetnici". Pet poslaničkih mesta pripalo je listi "Savez vojvođanskih Mađara", tri listi "Muftijin amanet - SPP - Usame Zukorlić", dva koaliciji "Zajedno za Vojvodinu - Vojvodjani - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini - Zajedno za Vojvodinu", koliko i listi "SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin", dok "Koalicija Albanaca doline" ima jednog poslanika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.