U toku istraživanje o životu na Banatskoj vojnoj granici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Dec.2018, 16:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U toku istraživanje o životu na Banatskoj vojnoj granici

Banatska vojna granica bila je deo Habsburške monarhije naseljen uglavnom Srbima, Nemcima, Mađarima i Rumunima i imala je značajnu ulogu u odbrani monarhije od Osmanskog carstva. Obimno istraživanje o tome kako je izgledao život u Banatskoj vojnoj granici sprovodi Zavod za zaštitu spomenika kulture Pančevo u okviru sedmogodišnjeg projekta finansiranog od strane Pokrajinskog sekretarijata za kulturu.

Banatski vojna granica osnovana u vreme Marije Terezije u periodu od 1764. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << do 1872. godine, imala je ulogu da štiti Habsburšku monarhiju od Turaka. Nastanjena je bila uglavnom Srbima, Mađarima, Nemcima, Rumunima, a bilo je i Španaca, Italijana, Francuza. Pored obaveze da čuvaju granicu dobijali su zemlju koji su obrađivali, a viškove prinosa davali su carstvu.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu sprovodi sedmogodišnje istraživanje o životu u Banatskoj vojnoj granici na teritoriji Južnog Banata od 1764-1872. godine. Prva godina posvećena je istraživanjima u vezi sa pošumljavanjem Deliblatske peščare i isušivanjem močvara kao preduslovima za bolji život na ovom području.

Razlog da Deliblatska peščara bude prva u fokusu istraživanja je i obeležavanje 200 godina od početka njenog pošumljavanja. Ono je bilo neophodno jer je nakon nekoliko upada Turaka i to malo rastinja bilo zapaljeno. Ostalo je uništeno usled nekontrolisane ispaše stoke. O tome koliko je ovaj pesak stizao daleko postoje i anegdote.

U holu gradske uprave u Pančevu organizovana je i izložba "Pesak, vetar, čovek"koja govori o pošumljavanju Peščare, naseljima i velikim vinogradima iz kojih se vinom snabdevalo celo carstvo.

Sledeće godine istraživaće se postojeća i nestala naselja na ovom području i a po završetku sedmogodišnjeg projekta biće izdata monografija koja će objediniti rezultate ovih istraživanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.