Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Jan.2019, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U sistemu dualnog obrazovanja u Srbiji 4.500 učenika

Pomoćnica ministra za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić izjavila je danas da je sistemom dualnog obrazovanja u Srbiji obuhvaćeno 4.500 učenika.

Ona je navela da je tim Ministarstva prosvete, zajedno sa timom Privredne komore Srbije (PKS), ativno radio na uvođenju modela dualnog obrazovanja u srednjim školama.

"Pokazatelj da je to odličan model realizacije nastave jeste broj učenika za ovu godinu i broj kompanija. Reč je o 4.500 >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << učenika, 600 kompanija i 84 škole", navela je Gabrijela Grujić.

Ona je na današnjoj promociji nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja u Kulturnom centru Zrenjanina kazala da taj grad snažno napreduje u realizaciji dualnog modela.

Na današnjoj promociji, kako je navela, biće predstavljene i učeničke zadruge, a da će aktivnostima Ministarstva na tom i polju dualnog obrazovanja doći do toga da ceo sistem bude ujedinjen sa privredom što će na kraju dovesti i do privrednog razvoja.

Mirjana Kovačević iz PKS podsetila je da je dualno obrazovanje uvedeno na inicijativu privrednika.

"Zahvalni smo i zadovoljni zbog saradnje sa Ministarstvom prosvete koje je čulo inicijative i vapaje privrede za kvalifikovanom radnom snagom i prihvatilo da učini obrazovni sistem znatno fleksibilnijim nego što je blo do sada", kazala je ona.

Navela je da dualno obrazovanje praktično znači obrazovanje na dva mesta, u školama i kompanijama, ali da to i nije jedini oblik učenja kroz rad, kao i da je važno da se učenicima omogući da veštine razvijaju i praktičkna znanja stiču i u kompanijama."Oko 600 kompanija uključeno je u Srbiji, u narednoj godini očekujemo i više, a sve zavisi od toga koliko i kako će moći da ispune zahteve koje pred njih postavlja Zakon o dualnom obrazovanju", kazala je Mirjana Kovačević.

Istakla je da je PKS važan partner Ministarstvu prosvete u realizaciji ovog modela obrazovanja jer sinhronizuje potrebe privrede na nivou cele Srbije.

Gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić rekao je da je, počev od saradnje sa kompanijom NIS, kasnije sa IT kompanijama, a sada i sa najvećim poslodavcem u Zrenjaninu, nemačkim "Drekslmajerom" i drugim kompanijama, dualno obrazovanje u tom gradu prisutno već godinama.

"U narednom periodu moramo da povećamo broj naših učenika koji će imati direktan kontakt s privredom. Mnogo novih kompanija će doći u Zrenjanin i biće potrebno mnogo kvalitetne radne snage da u njima radi", istakao je Janjić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.