U rečnoj ribi u prodavnicama nisu pronađeni paraziti

Izvor: Studio B, 14.Feb.2013, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U rečnoj ribi u prodavnicama nisu pronađeni paraziti

U anliziranoj rečnoj ribi koja se prodaje u prodavnicama nije utvrđeno prisustvo parazita, saopštila je danas Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

"Uzorkovanjem rečne ribe iz prometa nije utvrđeno prisustvo parazita, što ukazuje da se ne radi o zabrinjavajućem stepenu invazije", navodi se u saopštenju tog ministarstva povodom navoda Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu da je otkriven parazit iz roda Eustrongilus koji napada rečne ribe.

Kako ističu u Ministarstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << poljoprivrede u čijem sastavu je Veterinarska inspekcija, ribu treba kupovati na mestima koja su registrovana i pod nadzorom, a ne izlovljenu ribu sa nelegalnih i improvizovanih tezgi ili iz gajbica na ulici.

Građani su savetovani da prilikom kupovine rečne ribe obrate pažnju na boju, miris i izgled ribe i da sve sumnje prijave veterinarskoj inspekciji.

Kako navode u Veterinarskoj inspekciji taj parazit nije opasan ukoliko se dobro termički obradi,a ubija ga i niska temperatura, tako da ni od smrznutih riba ne postoji bojazan.

Uprava za veterinu Ministarstva poljoprivrede nadležna je za kontrolu bezbednosti hrane, a veterinarska inspekcija sprovodi nadzor nad prometom izlovljene ribe koja je izložena prodaji.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.