U pančevačkoj bolnici posle tri decenije nešto novo

Izvor: RTS, 24.Sep.2019, 16:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U pančevačkoj bolnici posle tri decenije nešto novo

Posle rekonstrukcije Interno odeljenje u Opštoj bolnici u Pančevu, dobija i novu opremu. Savremeni aparati omogućiće bržu dijagnosiku i bolje lečenje pacijenata, ali i efikasniji rad lekara.
Na ORL i URL odeljenje posle 30 godina stigli su novi aparati koji su neophodni za preventivne preglede i lečenje. Na ORL odeljenju godišnje se obavi oko 500 operacija i sada će zahvaljujući novom pultu lakše >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << intervencije lekari moći da rade i u ambulanti.
 
"Možemo snimiti i pojasniti sliku i konzilijarno pregledati, a sad imamo i savremeni mikroskop koji je u rangu operacionog i mikro povrede možemo videti i koristiti ga u sudsko medicinskoj dijagnostici, pri nekim povredama bubne opne. Sve ovo nam mnogo ubrzava rad i mnogo nam znači", kaže Dr Veljko Božić, načelnik ORL odeljenja.
Na urološkom odeljenju dobili su savremeni endourološki stub koji ima veći ekran i bolju rezoluciju od starog, kameru koja daje mnogo jasniju sliku i led svetlo koje omogućava kvalitetno osvetljenje i manje zagrevanje aparata. Veoma je značajno što su kupljeni i renoskop i resektoskop koji će omogućiti efikasnije i bezbolnije operacije prostate, mokraćne bešike i razbijanje kamenja u izvodnim sistemima bubrega.
"Imali smo jedan stari renoskop i resektoskop koji su već bili dotrajali, a sad imamo dva aparata i kad jedan stane imamo zamenu i nećemo zaustavljati proces. Urološko odeljenje ima 700 operacija godišnje, od toga 500 je endouroloških", navodi Dr Predrag Vujić, načelnik URL odeljenja.
Endourološki stub je mobilan i moći će da se koristi i na ginekološkom odeljenju, a opremanje bolnice nastaviće se i sledeće godine.
"Od toga kapitalna investicija je kupovina skenera, jer sadašnji koji radi je star i moramo da razmišljamo o obnovi i to nam je najvažniji zadatak za narednu godinu. Novi skener će nam omogućiti bolju dijagnostiku svih vrsta oboljenja", objašnjava Dr Slobodan Ovuka, direktor Opšte bolnice Pančevo.
Vrednost dobijenih aparata je 13 miliona dinara, a novac je obezbedio Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.