U nedelju se obeležava Dan sećanja na Jadovno 1941.

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2019, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U nedelju se obeležava Dan sećanja na Jadovno 1941.

Srpsko narodno vijeće, Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj, Eparhija gornjo-karlovačka i Savez antifašističkih boraca i antifašista obeležiće u nedelju, 23. juna, Dan sećanja na Jadovno 1941.

Sistem logora Gospić-Jadovno-Pag otvoren je u aprilu 1941. godine pretvaranjem zatvora Okružnog suda u Gospiću, Gerićta, u sabirno-tranzitni logor i mučilište.

Zauzimao je teritoriju od Gospića do Karlobaga, kao i deo Paga oko Metajne. U logorski sistem Gospić-Jadovno-Pag >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << deportovano je na desetine hiljada ljudi, uglavnom s prostora NDH.

Radi ubrzavanja likvidacija, početkom juna osnovan je i pomoćni sabirni logor Ovčara, a početkom jula logor Stupačinovo. S ovih lokacija, kao i sa sabirališta na železničkoj stanici Gospić, žrtve su u kolonama upućivane na mučan put u pravcu Velebita. Oni koji su put preživeli dopremljeni su u logor Jadovno, piše hrvatski nedeljnik Novosti.

Povorke nesretnih ljudi upućivane su i preko Velebita do Karlobaga, pa bracerama na ostrvo Pag gde su 24. juna osnovani logori Slana i Metajna.

Zatvorenici su zlostavljani u uvali Slana, mučeni i bacani u more.

Jevrejke i Srpkinje silovane su i ubijane u logoru u Metajni.

U neobeležene velebitske jame i u dubine Jadranskog mora pobacani su pobijeni - desetine hiljada žena, dece, muškaraca. Ukupan broj ubijenih nikada se neće saznati.

Nedovršeno istraživanje Đure Zatezala navodi 10.000 imena i prezimena. Bili su seljaci, omladinci, studenti, sportisti, izbeglice, sveštenici, zanatlije, trgovci, lekari… Gotovo se niko od njih nije vratio.

Žrtve su ostale nesahranjene, a istina o njihovom stradanju gotovo zaboravljena. Sistem logora Gospić-Jadovno-Pag je zatvoren između 15. i 20. avgusta 1941. godine. Poslednji preživeli zatočenici logora na Pagu prvi su zatočenici i graditelji koncentracionog logora u Jasenovcu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.