U februaru prekoračen godišnji nivo zagađenja vazduha

Izvor: SandzakPress.net, 08.Feb.2022, 14:07

U februaru prekoračen godišnji nivo zagađenja vazduha

Od početka ove godine vazduh u Novom Pazaru 36 dana bio je prekomerno zagađen suspendovanim česticama PM10 čime je prekoračen zakonski limit za celu godinu, pokazuju podaci specijalizovanog sajta xEco. Maksimalno je predviđeno da vazduh bude prekomerno zagađen tim mikroskopskim česticama i da premašuje dozvoljenih 50 mikrograma po kubiku 35 dana tokom jedne kalendarske godine. Vazduh u Novom Pazaru od početka 2022. godine bio je prihvatljivog kvaliteta samo četiri dana. Novi Pazar je na >> Pročitaj celu vest na sajtu SandzakPress.net << prvom mestu i po izmerenim prosečnim godišnjim vrednostima prisustva suspendovanih čestica PM10 u vazduhu sa 109 mikrograma po kubiku, što je duplo više nego što je dozvoljeno. Prisustvo PM2,5 čestica (107,4 mikrograma po kubiku) je čak četiri puta veće od dozvoljenih 25 mikrograma po kubiku, iznad kojih se smatra da je vazduh opasan po zdravlje. Srednja godišnja vrednost PM2,5 čestica u vazduhu u drugoplasiranom Valjevu je ispod 67 mikrograma po kubiku. Čestice PM2,5 zapravo predstavljaju prašinu manju od 2,5 mikrometra koja je nastala od dima, čađi, kiseline i teških metala. Glavni izvori PM10 čestica su grejanje, saobraćaj i industrija. Istraživanja su pokazala da udisanje PM čestica može izazvati osećaj gušenja i napad astme. U slučaju veće koncentracije i dugotrajnoj izloženosti mogu uticati i na povećanje krvnog pritiska, srčanog ili moždanog udara, pojavu kancera, pa i prerane smrti. U Novom Pazaru je i tri puta premašena dnevna granična vrednost od 85 mikrograma azot-dioksida (NO2) po kubnom metru, što zakonski ne sme nijednom da se desi. Glavni izvor oksida azota u Novom Pazaru je saobraćaj, odnosno, motori s unutrašnjim sagorevanjem. Izvor: Radiostoplus The post U februaru prekoračen godišnji nivo zagađenja vazduha appeared first on Sandžak PRESS.

Nastavak na SandzakPress.net...






Povezane vesti

Novi Pazar: Godišnji nivoi zagađenja vazduha prekoračeni već u februaru

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Feb.2022

Od početka godine vazduh u Novom Pazaru je 36 dana bio prekomerno zagađen suspendovanim česticama PM10, čime je prekoračen zakonski limit za celu godinu, pokazuju podaci specijalizovanog sajta xEco.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SandzakPress.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SandzakPress.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.