U decembru u Beogradu najveći festival nauke u regionu

Izvor: Politika, 28.Nov.2013, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U decembru u Beogradu najveći festival nauke u regionu

BEOGRAD – Kako se audio snimak može vizualizovati, kako funkcioniše softver kojim možemo da utvrdimo na koga od poznatih ličnosti ličimo i kako se parafinom može napraviti eksplozija, samo su neki od odgovora koje nudi ovogodišnji Festival nauke u Beogradu, najveća manifestacija u regionu za promociju nauke.

Između 5. do 8. decembra po sloganom „Superheroji nauke” biće održan sedmi Festival nauke na četiri lokacije u Beogradu - u bivšoj Robnoj kući (RK) „Kluz”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Studentskom kulturnom centru (SKC), galeriji Narodne banke Srbije i bivšem Eurosalonu.

„Na festivalu će ove godine učestvovati 550 'superheroja nauke'. Naš slogan nastao je pošto smo zaključili da su svi koji se danas u Srbiji pod ovakvim uslovima bave naukom - heroji. Oni nam donose samo boljitak, jer nauka je tu isključivo da nam bude bolje”, rekla je na konferenciji za novinare u bivšoj RK Kluz direktorka Festivala Ana Jovanović.

Posetioci festivala moći će da vide čitav niz izložbi, ali i eksperimenata koji za cilj imaju da na originalan način predoče neke od naučnih otkrića, a u SKC-u biće organizovan i veliki broj naučnih debata.

U saradnji sa Idealnim muzejem u Italiji i Italijanskim kulturnim centrom, u Eurosalonu biće postavljena izložba mašina i izuma koji su napravljeni prema crtežima Leonarda da Vinčija.

Osim toga, na izložbi „Gospodari mezozoika” biće izloženi skeleti i replike dinoasaurusa koje predstavlja Prirodnjački muzej iz Svilajnca.

Na izložbi pod nazivom „Od zemlje zemlji”, posetioci će između ostalog moći da vide uzorke svih vrsta uglja na teritoriji Srbije i derivata koji se dobijaju od nafte.

Zainteresovani za psihologiju moći će da saznaju i na konkretnom primeru šta su to „taktilne iluzije”, a inovacija ovogodišnjeg festivala je poseban prostor za najmlađe u Eurosalonu, za koje će biti organizovan veliki broj radionica.

Na Festivalu nauke će učestvovati više od 550 mladih naučnika iz 52 institucije zemlje, kao i gosti iz Holandije, Francuske, Švedske, Estonije i Hrvatske.

Prošle godine Festival nauke posetilo je 27.000 ljudi.

Tanjug

objavljeno: 28.11.2013.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Festival nauke: Otkrijte tajne bodljikavih stolica, cunami talasa, supermiševa...

Izvor: Blic, 28.Nov.2013

Kako nastaju najveći cunami talasi, šta je potrebno da biste sami napravili gel za suvo pranje ruku, kako se odbraniti od bakterija ili da li je zaista moguće napraviti perpetuum mobil, samo su neka od pitanja na koja će posetioci različitih uzrasta moći da čuju odgovore na 7. Festivalu nauke...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.