Izvor: Politika, 30.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U četvrtak odluka koje će od 102 regulativna tela preživeti

Jedinica za sprovođenje sveobuhvatne reforme propisa dostavila vladi spisak od 102 organa, a u četvrtak bi trebalo da bude poznato koliko će ih preživeti

Vlada Srbije bi u četvrtak trebalo da donese odluku o smanjenju broja regulativnih tela, kojih trenutno ima 102, a koliko će ih ostati biće poznato posle sednice vlade.

Jedinica za sprovođenje sveobuhvatne reforme propisa (SRP) dobila je nalog da popiše sva regulativna tela i spisak dostavi vladi. Zasad je >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << poznato da su u grupi od 102 tela 24 ministarstva, dok ostatak čine komisije, agencije i fondovi koje su formirali vlada ili ministarstva.

– Napravili smo i tačnu analizu koliko se regulativnih tela finansira iz budžeta, a koliko iz sopstvenih prihoda, odnosno koliko njih ima kombinovane izvore finansiranja – potvrdili su „Politici” u SRP-u, ali nisu želeli da pre zvaničnog saopštenja vlade kažu koliko novca te ustanove dobijaju iz budžeta.

Prema nekim informacijama, više je regulativnih tela koja se finansiraju iz sopstvenih izvora, a vlada bi u četvrtak trebalo da ovlasti Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu da se ubuduće bavi smanjenjem broja ovih organa.

Ukoliko do toga dođe, biće ušteđen novac poreskih obveznika, smatra Jorgovanka Tabaković, član ekonomskog tima Srpske napredne stranke. Ona ističe da većinu regulativnih tela, koje je formirala vlada, čine zapravo „paradržavni organi” koji obavljaju monopolske poslove u ime države.

– Niko pouzdano ne može da kaže koliko tih institucija ima. Spekuliše se da ih ima stotinak, ali to tačno ne zna čak ni Andreja Marušić, sekretar Saveta za regulatornu reformu. Na jednom predavanju pre mesec dana, ona nije znala da navede tačan broj ovih organa – ističe Tabakovićeva, dodajući da se proteklih godina namnožilo agencija „za sve i svašta”.

Ona se zalaže za znatno smanjivanje broja regulativnih tela jer mnoga od njih, iako ih finansira država, ne doprinose punjenju budžeta.

– Ne može, recimo, Agencija za privatizaciju da prodaje državnu svojinu a da se danas ispostavi da više od dve milijarde evra uopšte nije došlo do budžeta – naglašava Jorgovanka Tabaković.

U organizaciji Transparentnost Srbija, međutim, smatraju da cilj vlade ne bi trebalo da bude ukidanje određenog broja regulativnih tela po svaku cenu, već bi najpre valjalo ispitati da li ona ostvaruju cilj zbog koga su i osnovana.

– Ne postoji idealan broj regulativnih tela. Trebalo bi analizirati rad svakog od njih, pa tek ako se ispostavi da nisu opravdali postojanje ići na ukidanje. Ali, to ne može radi vlada, osim ako nije reč isključivo o savetima i komisijama koja je ona osnovala, jer je mnoga regulativna tela formirala Skupština – objašnjava Nemanja Nenadić, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija.

On dodaje i da bi smanjenjem broja ovih organa svakako bio ušteđen novac, ali da to ne sme da bude jedini cilj.

– Kada bi ušteda bila jedina vrednost, onda nam administracija uopšte ne bi bila potrebna. Osnovni cilj bi morao da bude poboljšanje kvaliteta usluga, a ne da nas večito šetaju od jedne do druge službe – zaključuje Nenadić.

N. M.

[objavljeno: 31/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.