U avionskoj nesreći nije bilo Srba, stradalo dvoje iz BiH

Izvor: Prva.rs, 25.Mar.2015, 16:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U avionskoj nesreći nije bilo Srba, stradalo dvoje iz BiH

On je istakao da je Ambasada BiH u Nemačkoj kontaktirala porodicu bračnog para Ehreta i Emire Smailagić i da im je potvrđeno da su se oni nalazili na kobnom letu Dizeldorf-Barselona.

N1 nezvanično saznaje da je Emira Smailagić rodom iz Banjaluke a Ehret iz Bihaća. 

Oni su se odrekli BiH državljanstva te se kao nastradali u jučerašnjoj nesreći vode pod državljanstvom Nemačke.

U jučerašnjoj nesreći aviona kompanije Germanwings život je izgubilo 150 >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << osoba, nakon što se avion srušio u francuskim Alpima.
 
MSP:U avionu koji se srušio na jugu Francuske nije bilo Srba
U avionu nemačke kompanije "Džermanvings", koji se srušio u Alpima na jugu Francuske sa 144 putnika i šest članova posade, nije bilo srpskih državljana, potvrđeno je danas Tanjugu iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

"Na osnovu spiskova sa imenima u koje smo imali uvid, u avionu nije bilo srpskih državljana", rečeno je iz Pres službe Ministarstva.

 
U avionu bilo 72 Nemca i 35 Španaca
Šef aviokompanije "Džermanvings" Tomas Vinkelman rekao je danas da je avionu bilo 72 Nemca i 35 Španaca.

"Pružanje pomoći porodicama nastradalih za nas ima top-prioritet", rekao je Vinkelman novinarima u Kelnu i dodao da kompanija nema kontakt sa porodicama svih nastradalih putnika.

"Na uspostavljanju kontakata sa svima se sada radi", rekao je Vinkelman, prenose međi i dodao da su za sutra planirana dva specijalna leta prema južnoj Francuskoj, kako bi članovi porodica mogli da dođu na mesto nesreće.

Kada je reč o žrtvama pada aviona, među kojima su bile i dve bebe i 16 gimnazijaca, konačni spisak još nije saopšten, prenose mediji. 

 
U Halternu tuga i muk i pitanja o uzrocima pada aviona
U Halternu, gradiću sa nešto više od trideset hiljada ljudi, smeštenom u Severnoj-Rajni Vestfaliji (NRW), danas vladaju tuga i muk zbog pogibije 16 gimnazijalaca i dve nastavnice, koji su stradali u padu aviona "Džermanvingsa" u južnoj Francuskoj.

"Bol ne može ni jedna sila sveta ljudima uzeti, bol možemo sa njima samo deliti", rekla je danas ministar prosvete u vladi NRW Silvija Lerman u Halternu, gradiću gde su zastave na pola koplja, gde svako svakog poznaje i gde je vest o pogibiji đaka skoro svakoga na neki način pogodila.

Roditelji dece, kako je rekla Lerman, putuju na mesto nesreće u francuske Alpe, a sama kompanija "Džermanvings" ponudila je pomoć porodicama žrtava da odlete na mesto nesreće.

Ispred gimnazije su cveće i sveće, a mediji javljaju da su neki roditelji mobilnim telefonom zvali svoju decu, pre nego što su saznali za nesreću, ali da im se niko nije javio.

U Halternu su dve crkve danas otvorile svoja vrata za one kojima je pomoć potrebna, javljaju mediji, ukazujući i da se psiholozi nalaze u školi, kako bi pružili pomoć.

Direktor gimnazije Ulrih Vesel je, opisujući momenat kada se susreo sa roditeljima dece i kada im je morao da saopštini da nade više nema, rekao da takav trenutak još jednom u životu ne želi da doživi.

"U našoj školi više ništa nije onako, kao što je bilo", rekao je Vesel, prenose mediji i dodao da je to "tragedija koja nas ostavlja bez reči i sa kojom mi moramo naučiti da živimo".

Deca 10. razreda iz gimnazije u Halternu su pre nedelju dana otišla u Španiju, na kurs jezika.

"To je bilo zamišljeno kao jedno radosno putovanje, ali je završilo kao tragedija", rekao je Vesel, a mediji pišu da se jedna od nastavnica španskog jezika, koja je stradala sa decom, tek udala, a da je druga planirala udaju.

U gimnaziji je rukom, velikim slovima napisano: "Juče smo ovde bili mnogi, danas smo mi sami", a na jednoj velikoj beloj sveći ispisano je 16 imena dece.

Minutom ćutanja će sutra, tačno u 10 sati i 53 minuta, u vreme kada je avion izgubio kontakt sa radarom i kada se srušio, u svim školama u NRW biti održan pomen žrtvama, javljaju mediji, koji postavljaju pitanje o uzrocima tragedije.

Premda ni nemačke, a ni američke vlasti za sada nemaju indicija o terorizmu, kao uzroku pada aviona "Germanvingsa", španska policija proverava video-zapis o ulasku putnika u taj avion, piše danas tabliod "Bild".

Štampa piše da bi gubitak pritiska u kabini mogao da bude jedan od uzroka pada aviona.

Pri naglom gubitku pritiska, na primer zbog neke eksplozije, vazduh se "usisava" i putnicima preti da se u roku od 10 do 15 minuta smrznu ili uguže, prenosi tabliod mišljenja eksperata.

"Ukoliko dođe do takve situaicje, onda posada mora da pokuša da se što je moguće pre supusti na 10.000 stiopa kako bi putnici mogli da dišu", rekao je ekspert za pitanje letenja Najl Hansdorf.

Eksperti taj scenario smatraju mogućim, navodi tabliod, koji piše i o drugoj tezi -smrzavanju senzora i pogrešnim informacijama.

Ova nesreća podseća, prenose mediji, na jedan događaj iz novembra lane na letu Bilbao-Minhen, koji se umalo katastrofalno završio.

Tada je, naime, na avionu A321 došlo do smrzavanja senzora koji su, zatim, davali pogrešne podatke o avionu, pa je kompjuter automatskog pilota "misleći" da je avion previsoko u letu, pokrenuo strmo spuštanje.

Samo zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu pilota sprečena je katastrofa, pošto je on, jednostavno, isključio kompjuter i tako ponovo preuzeo kontrolu nad avionom, piše štampa.

Šef "Džermanvingsa" Tomas Vinkelman rekao je, međutim, da je avion bio opremljen novim bord-kompjuterima.

 
U Nemačkoj od danas zastave na pola koplja
U Nemačkoj će od danas do 27. marta, u znak žalosti zbog smrti 150 ljudi u avionu "Džermanvingsa", zastave biti na pola koplja, a št se tiče komemoracije svaka savezna država će odlučivati za sebe, piše "Bild"`, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova.
"Savezne pokrajine odlučju same za sebe o tome da li će da slede naloge savezne države. Nemačka je federalna zemlja i zato ne može biti organizovan jedan kolektivni državni komemorativni skup", rekao je jedan portparol Ministarstva unutrašnjih poslova ovom tabliodu.

"Bild" podseća da je Nemačka poslednji put zbog nacionalne tragedije tugovala 1998. godine, kada je u jednoj železničkoj nesreći stradala 101 osoba.

U slučaju nastradalih u avionu "Džermanvingsa" vlada Severne-Rajne Vestfalije, odakle je 16 gimnazijalaca, za sutra je najavila minut ćutanja u svim javnim ustanovama i školama, planiran za 10 sati i 53 minuta.

U to vreme juče je avion "Džermanvingsa" izgubio kontakt sa radarom i rušio se.
U vladi u Diseldorfu, saveznoj vladi u Berlinu i u institucijama Birselu otvorene su knjige žalosti.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.