U VELIKOJ PLANI EKOLOŠKA KATASTROFA U NAJAVI: Klanica pilića Gavrilović tri godine nesmetano zagađuje životnu sredinu

Izvor: SrbijaDanas.com, 21.Jan.2021, 16:55

U VELIKOJ PLANI EKOLOŠKA KATASTROFA U NAJAVI: Klanica pilića "Gavrilović" tri godine nesmetano zagađuje životnu sredinu

Stanovnici Velike Plane osećaju nesnošljiv smrad koji dolazi iz Industrijske zone

Već tri godine stanovnici Velike Plane, posebno u delovima grada oko puta prema Velikom Orašju i oko Ciglane, skoro svakodnevno, u različitim delovima dana, osećaju nesnošljiv smrad koji dolazi iz Industrijske zone, sa kojom se ova naselja graniče.

Smrad najviše potiče od otpada koji u sistem za prečišćavanje otpadnih voda Javnog komunalnog preduzeća "Miloš Mitrović" ispušta >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << klanica pilića "Pilence - Gavrilović", vlasništvo kompanije "Žitostok" iz Beograda, brutalno i nesmetano kršeći Zakon o kumunalnim delatnostima i Pravilnik o tehničkim i sanitarnim uslovima za upuštanje otpadnih voda u gradsku kanalizaciju, koji je Skupština opštine Velika Plana donela 11. jula 1994. godine.

Po navedenom pravilniku "ni jedno pravno ili fizičko lice na sme u gradski kanalizacioni sistem upustiti, niti prouzrokovati upuštanje otpadnih materija koje ugrožavaju predviđeni hidraulični režim otpadnih voda...i onemogućavaju normalan rad gradskih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda", pri čemu se u stavu četvrtom među zabranjenim materijama navode i perje, iznutrice, vlaknaste materije ili materije većeg viskoziteta".

Na uznemirujućim fotografijama i video snimcima koje koje smo dobili od tamo zaposlenih radnika vidi se da u lagune za prečišćavanje vode u Velikoj Plani, kojih ima pet, iz klanice pilića stižu pravi potoci krvi, puni zabranjenih materija.

Potvrđuje to i dopis koji je glavni inženjer tehnolog na centralnom postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda "Laguna", diplomirani inženjer tehnologije Aleksandar Veličković, 14. januara uputio v.d. direktoru JKP "Miloš Mitrović" Draganu Božiloviću a u kojem ga obaveštava da je zbog bahatog ponašanja klanice to postrojenje pred kolapsom.

- Zbog neodgovornog ponašanja glavnog zagađivača našeg kanalizacionog sistema, firme "Gavrilović Pilence", koji od 2018. godine kontinuirano zagađuje sistem, nepoštujući oredbe Pravilnika o tehničkim i sanitarnim uslovima za upuštanje otpadnih voda u gradsku kanalizaciju, direktno kršeći član 8. ovog pravilnika (da u sistem ne smeju da se upuštaju krv, perje, delovi iznutrice, kožice i dr), centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda je pred kolapsom i traži hitnu rekonstrukciju - piše u dopisu.

U istom se upozorava da je "ovakav rad pomenutog zagađivača u suprotnosti sa Zakonom o komunalnim delatnostima i Uredbom o graničnim vrednostima zagađujućih materija u vodi i rokovima za njihovo dostizanje" i da ga je neophodno što pre sankcionisati.

Takođe se navodi da je neodgovorno i protivzakonito ponašanje u ovom delu poslovanja klanice pilića dovelo do ogromnog povećanja troškova.

- Uobičajeni računi za struju dok "Gavrilović Pilence" nije počeo sa radom su bili oko 400.000 dinara a posle toga oko 1.000.000. Razlika je 7.200.000 na godišnjem nivou. Znači da su nam za 36 meseci doneli povećani utrošak električne energije za 21.600.000 dinara - piše u dokumentu.

U isto vreme na učestale popravke vitalnih delova sistema "izazvane isključivo neadekvatnim radom zbog prekomernog zagađenja" potrošeno je 3.650.000 dinara.

Zbog svega nabrojanog glavni inženjer tehnolog predlaže da se pribegne povećanju cena ili isključenju iz sistema svih nesavesnih zagađivača, kao što je "Gavrilović Pilence".

Radnici na lagunama sa kojima smo razgovarali pokazuju pun kontejner perja i kažu da su rešetke na kanalu kojim otpad iz klanice stiže u lagune često potpuno zapušene perjem, pa su oni prinuđeni da ih ručno čiste. Zbog ogromnih količina masti, često je zapušen i van funkcije i uređaj za otklanjanje masti, takozvani mastolov. Po poslednjim zvaničnim podacima koji su iz "Gavrilovića" dostavljeni lokalnoj samoupravi ista dnevno kolje oko 15.000 pilića.

- Često smo prinuđeni da silazimo u kanal. Verujte da je užasno. Posebno leti. Zamislite kad na spoljnoj temperaturi od 35 stepeni, stojite u krvavoj vodi koja se puši i nepodnošljivo zaudara i iz nje vadite perje, iznutrice, delove kože, grudve masnoće...I tako više puta sedmično. Tri godine. Zbog nekog ko ne zna šta će od para i bogatstva a ponaša se bahato i ne želi da ugradi sistem za prečišćavanje koji bi sprečio ovo zagađivanje.

Kao što se vidi na fotografijama koje objavljujemo a koje su snimljene ovih dana, po lagunama za prečišćavanje vode plutaju čitava mala ostrva perja i masti.

Voda iz planjanskih laguna ispušta se u Veliku Moravu.

- Kao što sam napisao, naš sistem za prečišćavanje je pred kolapsom. Ako stane dogodiće se ekološka katastrofa. U slučaju da sistem stane desetak dana, nama treba više od dva meseca da otklonimo posledice. A grad će se gušiti u smradu - upozorava Aleksandar Veličković.

Krv ne sme da se vidi

- Po zakonu, svaki industrijski proizvođač mora sam da prečisti svoju industrijsku vodu do nivoa komunalne vode. Koja treba da izgleda maltene kao rečna voda. Ne sme da se vidi krv a kamoli perje, iznutrice, kožice i druge grube nečistoće - kaže Veličković

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.