
Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Avg.2022, 17:02
U Šumadiji uveliko otpočela berba šljiva, dobar rod; Voćari nezadovoljni cenom
U Šumadiji je uveliko otpočela berba šljiva, stenleja, koja je i najzastupljenija sorta u ovom delu Srbije sa više od 50 odsto. U odnosu na prošlu godinu prinos je veći, međutim voćari nisu zadovoljni cenom koja trenutno iznosi 35 dinara.
Na imanju porodice Maksimović u selu Čumić kod Kragujevca obrane šljive sorte stenlej, pakuju se i spremaju za izvoz u Nemačku. Dušan Maksimović nastavio je višedecenijsku proizvodnju voća i trenutno ima 22 hektara šljive u punom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rodu. Iako je rod bolji nego prošle godine cena šljive je niža i trenutno je 35 dinara.
"Već šesta, sedma godina kako ide izvoz redovno, nije neka cena ove godine, ali važno je da ide roba, da ne ostane na drvetu. Ne možemo da gledamo da se uklapamo, gore je da ostane na grani i nema nikakav dinar. Seljak je u teškoj situaciji, otišlo je đubre, nafta, sve je otišlo, dnevnice su poskupele ali moramo da se borimo. Što se roda tiče u našem kraju u Čumiću i okolini bilo je zadovoljavajuće, dosta je rodilo, imamo malo problema sa sušom i malo je sitnija roba ali snalazimo se. Ove godine će prinos biti dobar, oko 30 tona po hektaru je prinos stenleja" kaže za RTV Dušan Maksimović voćar iz sela Čumić kod Kragujevca
Sigurno tržište i redovan izvoz Maksimovići su obezbedili ulaganjem u infrastrukturu same proizvodnje pa su dostigli i visoke standarde koje zahtevaju zemlje Evropske Unije.
"Traže se standardi, mora da se ima global hap standard, zdravo prskanje, da nema ostataka pesticida a pakovanje ide kako kupac zahteva. Kad krene berba što se kaže od prvog jula do prvog septembra radimo šljivu za konzum, a posle ide sušenje, imamo sušaru i do prvog oktobra je proizvodnja šljive" priča Maksimović.
Kada su agrometerološki uslovi u pitanju toplotni talas i suša dugo traju. To je u pojedinim voćnjacima uticalo na veličinu ploda pa stručnjaci za voćarstvo ( poput Danka Petrovića) preporučuju da, ko može od proizvođača, uvede navodnjavanje.
Danko Petrović savetodavac za voćarstvo kaže "Poljoprivredni proizvođači imaju višedecenijsko a slobodno mogu da kažem i generacijsko iskustvo u proizvodnji šljive, imaju i jako dobre prirodne uslove. Postoji infrastruktura koja prati poljoprivrednu voćarsku proizvodnju, kao i pristupačnost repro materijala koji su neophodni za voćarsku proizvodnju, a isto tako postoji i mreža otkupnih mesta sa različite namene kao i hladnjače koje otkupljuju šljivu za domaće i strano tržište, za stonu upotrebu kao i za industrijsku preradu".
Šumadijsko selo Čumić poznato je po voćnjacima pod šljivama koje se pružaju na više desetina hektara, a u njemu se nalaze i veliki proizvođači koji su nastavili od starijih generacija proizvodnju šireći i uvodeći najnovije standarde i tehnologije.
Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...