U Stokholmu će sutra biti saopšteno ime dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Okt.2020, 00:59

U Stokholmu će sutra biti saopšteno ime dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju

U Stokholmu će sutra biti saopšteno ime Nobelove nagrade za ekonomiju, čime se završava nedelja Nobela, a tu nagradu po tradiciji od 1969. godine dodeljuje Centralna banka Švedske.

Nobelova nagrada za ekonomiju prošle godine dodeljena je Abidžitu Banerdžiju, Ester Diflo i Majklu Kremeru za njihov "eksperimentalni pristup smanjenju globalnog siromaštva".

Prošle nedelje su u Stokholmu saopšteni laureati za Nobelove nagrade u oblasti medicine, fizike, hemije i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << književnosti, a u Oslu dobitnik Nobelove nagrade za mir.

Nobelovu nagradu za medicinu dobili su dva američka i jedan britanski naučnik za otkriće virusa hepatitisa C. Prizanje je dodeljeno Britancu Majklu Hotonu (Mićael Houghton) i Amerikancima Harveju Alteru (Harvey Alter) i Čarlsu Rajsu (Ćarles Rice).

Rodžer Penrouz, Rajnharad Gencel i Andrea Gez dobitnici su Nobelove nagrade za fiziku za 2020. godinu za otkriće fenomena svemira - crne rupe.

Francuskinja Emanuel Šarpantije i Amerikanka Dženifer A. Daudna dobitnice su ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju za razvoj metode modifikovanja genoma, tehnika poznato kao CRISPR.

Nobelova nagrada za književnost ove godine dodeljena je američkoj pesnikinji Luiz Glik, koja je nagrađena za "nepogrešiv pesnički izraz koji svojom strogom lepotom individualno postojanje čini univerzalnim", navodi se u obrazloženju Akademije.

Nobelovu nagradu za mir dobio je Svetski program za hranu UN za napore u borbi protiv gladi i nestašice hrane širom sveta. Organizacija je prošle godine pomogla gotovo 100 miliona ljudi u 88 zemalja sveta.

Nagrade tradicionalno se uručujue 10. decembra na dan smrti osnivača nagrade, švedskog naučnika i industrijalca Alfreda Nobela (1833-1896), pronalazača dinamita.

Ceremonija uručenja nagrada u Stokholmu otkazana je zbog pandemije korona virusa, već je predviđena televizijska ceremonija, a laureati će dobiti svoje nagrade na daljinu. U Oslu će ceremonija biti održana u manjoj sali.

Nobelova nagrada se sastoji od zlatne medalje, diplome i čeka na devet miliona kruna (oko milion evra). Novčani iznos nagrade se deli ako ima više laureata u jednoj disciplini.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Danas će biti saopšteno ime dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju

Izvor: B92, 12.Okt.2020

Stokholm -- U Stokholmu će danas biti saopšteno ime Nobelove nagrade za ekonomiju, čime se završava nedelja Nobela...Ovu nagradu po tradiciji od 1969. godine dodeljuje Centralna banka Švedske...Nobelova nagrada za ekonomiju prošle godine dodeljena je Abidžitu Banerdžiju, Ester Diflo i Majklu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.