U Srbiji u 2018. pet beba ostavljeno pred tuđim vratima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jan.2019, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji u 2018. pet beba ostavljeno pred "tuđim vratima"

Prošle godine u Srbiji je napušteno pet beba, ostavljene su krišom pred vratima nečijeg doma ili neke ustanove, što je slučaj i s bebom koja je u petak u selu Crljencu u opštini Malo Crnice ostavljena na ulici, u korpi prekrivenoj snegom.

Srećom primetila ju je meštanka Crljenca Biljana Topalović, koja svedoči da je beba je bila promrzla, da nije bila ni okupana, niti joj je pupčana vrpca bila obrađena.

Odnela je u kuću, utoplila, pozvala policiju, a potom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je beba je zbrinuta u požarevačkoj Opštoj bolnici.

Brigu o Srećku, kako ga od milja zovu na odeljenu pedijatrije gde je smešten, preuzeo je Centar za socijalni rad.

"Procenjivaćemo pa ćemo videti da li će beba ostati na odeljenju pedijatrije u Požarevcu do okoncanja postupka usvojenja ili ćemo dete eventualno smestiti u neku od hraniteljskih porodica", ukazuje Dijana Mirković, direktorka Centra za socijalni rad Malo Crnice.

Istovremeno policija pokušava da pronađe roditelje ili srodnike i pokreće se krivična prijava protiv N.N. lica zbog ugrožavanja života maloletnog deteta.

Inače i u slučaju ovog dečaka primenjena je uobičajena procedura.

"Kada se slučaj napuštene bebe prijavi Centru za socijalni rad,stručni radnici po hitnom postupku pokreću proceduru zbrinjavanja deteta, kažu iz Gradskog centra za socijalni rad i dodaju da se mališani prvo dodele hraniteljskoj porodici ili određenoj ustanovi socijalne zaštite", kažu iz ove ustanove.

Jedan od pet mališana koji su napušteni prošle godine je i beba koja je 9. oktobra ostavljena na pragu crkve u Čajetini. Od tada je prošlo tri meseca,a mališan još nije našao dom.

"Jovan se nalazi u bolnici u Užicu, zbog zdravstvenih problema, za koje se nadamo će uskoro biti sanirani", kaže za Tanjug direktor Centra za socijalni rad Čajetine Pajo Bogdanović.

Prema rečima Bogdanovića, još nije poznato da li će mališan, posle biti prvo smešten u hraniteljsku porodicu ili će odmah biti usvojen.

Iz Gradskog centra za socijalni rad dodaju da i ukoliko se nakon nekog vremena roditelj pojavi, prvo mora da se dokaže roditeljstvo (DNK analizom).

Nakon utvrđivanja roditeljstva, pokreće se sudski postupak za lišenje roditeljskog prava.

Ukoliko se roditelj liši ovog prava, za dete se traži najadekvatniji oblik trajne zaštite.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U 2018. godini PET NOVOROĐENČADI našlo se pred TUĐIM VRATIMA Ostavljeni, promrzli, osuđeni na čekanje usvojitelja

Izvor: Blic, 30.Jan.2019

Prošle godine u Srbiji je napuššteno pet beba, koje su krišom ostavljene pred vratima nečijeg doma ili neke ustanove, što je slučaj i s bebom koja je u petak u selu Crljencu, u opšštini Malo Crnice ostavljena na ulici, u korpi prekrivenoj snegom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.