Izvor: NoviMagazin.rs, 28.Avg.2019, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji se svake godine baci gotovo 247.000 tona hrane

Svake godine se u Srbiji baci gotovo 247.000 tona hrane, što je, posmatrano na dnevnom nivou čak 676 tona, pokazala je analiza prvog zvaničnog istraživanja o bacanju hrane u domaćinstvima u Srbiji, saopštio je danas Centar za unapređenje životne sredine, koji je uradio istraživanje.

"Svako od nas, uključujući celokupno stanovništvo bez obzira na uzrast, baci oko 35 kilograma hrane godišnje, odnosno hrane u vrednosti od oko 10.000 dinara. Najviše se baca hleb (10,18 >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << kilograma), zatim meso (7,18 kilograma) i mleko (6,74 litara), a najmanje voće (5,7 kilograma) i povrće (5,33 kilograma)", navedeno je u saopštenju i istaknuto da, kada bi svu količinu hrane koja se u Srbiji baci u roku od godinu dana spakovali u dostavne kamione, kolona koju bi oni formirali bi se protezala od Subotice do Kragujevca.

Istaknuto je da se hrana u Srbiji baca iz mnogo razloga - zato što se pokvari (67 procenata), zato što članovi domaćinstva ne žele da jedu staru hranu (17 odsto), ili zato što građani misle da nije bezbedna (11 odsto).

Ukazano je i da sprovedeno istraživanje ne daje konačne rezultate o bacanju hrane, jer uključuje samo otpad od hrane koji nastaje u domaćinstvima.

Kako bi rezultati bili kompletni, potrebno je dodati, i za sada nepoznate, količine otpada koje nastaju na izvoru, u procesu uzgajanja i otkupa namirnica, fabričkoj obradi i pripremi za dalju prodaju, viškovima koji se ne prodaju u trgovinskim lancima i prodavnicama, kao i otpad iz ugostiteljskih objekata, navedeno je u saopštenju.

Centar za unapređenje životne sredine upozorava da je bacanje hrane postalo globalna epidemija koja izaziva da više od 30 odsto proizvedene hrane završi na svetskim deponijama, gde truli i raspada se, ispuštajući metan, jedan od najopasnijih gasova sa efektom staklene bašte.

Podseća se i da se bacanjem neupotrebljene hrane se troši i neverovatna količina resursa - energije i vode u procesima proizvodnje, pakovanja i transporta.

Iz Centra za unapređenje životne sredine naveli su da će na ovogodišnjem 10. Međunarodnom festivalu zelene kulture "Green fest" biti prikazan film "Uzalud protraćeno: Priča o bacanju hrane", koji će pokazati kako se hrana, koja se smatra za otpad, može transformisati u neverovatna jela.

Festival će biti održan od 15. do 18. oktobra u Domu omladine Beograda, pod sloganom "Promeni igru. Budućnost je na Zemlji!", sa ciljem da pokrene radoznalost i kreativnost, razmišljanje i promišljanje o cirkularnoj ekonomiji i održivom razvoju i osnaži sve posetioce da postanu deo akcije.

"Green Fest" se održava uz pomoć Ministarstva zaštite životne sredine Srbije, Grada Beograda - Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Francuske ambasade i Francuskog Instituta, fondacija Hajnrih Bel.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Istraživanje: Koliko (zaista) bacamo hranu?

Izvor: DANuBeogradu.rs, 28.Avg.2019

Koliko (zaista) bacamo hranu? Pitanje je na mestu, a odgovor tužan: svake godine se u Srbiji baci gotovo 247 hiljada tona hrane! To je, posmatrano na dnevnom nivou čak 676 tona – pokazala je analiza prvog zvaničnog istraživanja o bacanju hrane u domaćinstvima u Srbiji, koju je uradio Centar za...

Nastavak na DANuBeogradu.rs...

U Srbiji se svake godine baci gotovo 247.000 tona hrane

Izvor: Danas, 28.Avg.2019

Svake godine se u Srbiji baci gotovo 247.000 tona hrane, što je, posmatrano na dnevnom nivou čak 676 tona, pokazala je analiza prvog zvaničnog istraživanja o bacanju hrane u domaćinstvima u Srbiji, saopštio je danas Centar za unapređenje životne sredine, koji je uradio istraživanje. Članak...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.