U Srbiji otkriveno više od 2.000 lažnih novčanica, a evo koje su OMILJENE FALSIFIKATORIMA

Izvor: Press, 12.Jul.2017, 19:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji otkriveno više od 2.000 lažnih novčanica, a evo koje su OMILJENE FALSIFIKATORIMA

Od početka godine otkriveno je 2.228 komada falsifikovanih novčanica, a od toga najviše od dve hiljade, hiljadu i 500 dinara. Lažnjaka ima i među evro novčanicama i to najviše od 50 evra, kao i među dolarskim stotkama, pa oprez nije naodmet.
Foto: RAS Srbija
Na milion komada originalnih novčanica u opticaju otkriven je 7,1 komad dinarskih falsifikata. Odnosno na milijardu dinara u opticaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << 17.682 dinara je falsifikovanog novca, pokazuju najnoviji podaci Narodne banke Srbije.
Najviše otkrivenih lažnjaka je među novčanicama od dve hiljade - 898, "hiljadarke" - 779, dok je petstotina - 449. Falsifikata petohiljadarki bilo je 75 komada. Interesantno je i da se novčanice od manjih apoena takođe lažiraju. Tako je otkriveno 18 komada od sto dinara, četiri od 200, i pet od pedeset dinara.
Ono što ohrabruje u poređenju sa prvom polovinom, prošle godine, u odnosu na ovu je smanjen je broj dinarskih falsifikata i to za trećinu, dok je kod efektivnog stranog novca taj broj smanjen za polovinu.
U postupku ekspertize stranih novčanica primljenih pod sumnjom da su falsifikati otkriveno je 606 komada krivotvorenih novčanica, najviše od 50 evra - 246 komada i sto - 125. Bilo je i 25 lažnjaka među onim od 500 evra, kao i 18 od 200 evra. I manji apoeni kod stranih novčanica se takođe falsifikuju. Pa je razotkriveno 44 komada među apoenima od 20 evra i jedna od pet.
Od januara ove godine najviše je bilo falsifikata novčanica od 100 dolara (137). Inače, otkriveno je i šest komada faslifikovanih novčanica u nemačkim markama i četiri britanskih funti.

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.