U Srbiji, iz godine u godinu, sve gore

Izvor: B92, 10.Dec.2018, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"U Srbiji, iz godine u godinu, sve gore"

Beograd -- DS, Nova stranka demokratija i PSG izdali saopštenja povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, u kojem kažu da je stanje ljudskih prava u Srbiji loša.

Demokratska stranka ocenila je da je stanje ljudskih prava u Srbiji "iz godine u godinu sve gore" i optužila "političare na vlasti i medije pod njihovom kontrolom" da su odgovorni za takvo stanje.

Demokrate su u saopštenju ocenile da se u "vreme kada obeležavamo 70 godina od usvajanja Univerzalne deklaracije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o ljudskim pravima može konstatovati da je nivo poštovanja ljudskih prava u Srbiji u stalnom opadanju".

"Danas kada se novcem građana kupuju preostali mediji, ubijaju i prebijaju politički suparnici, urušava izborni proces, povećava ;institucionalno nasilje prema svima koji drugačije misle, smanjuju ženska prava, uništava privatna imovina, ugrožava životna sredina i pravo na život, možemo samo konstatovati da je Srbija daleko od željenog nivoa poštovanja ljudskih prava i poželjnog mesta za život", piše u saopštenju.

Pokret slobodnih građana ocenio je da je nivo zaštite i poštovanja ljudskih prava u Srbiji na nedopustivo niskom nivou, a da zarobljene institucije nemaju ni snage niti volje da taj problem prevaziđu. Pokret je u saopštenju naveo da se građanima ljudska prava predstavljaju kao nešto što se tiče samo pripadnika manjinskih zajednica, a organizacije i pojedinci koji se bave njihovom zaštitom su označeni kao strani plaćenici i lobisti različitih centara moći.

Nova stranka ocenila je da Srbija dočekuje 10. decembar, Međunarodni dan ljudskih prava, u atmosferi "potpunog gaženja ne samo sloboda koje su osnov svakog modernog društva, već, pre svega, dostojanstva i inteligencije".

Nova stranka je u saopštenja ocenila da se u državi u kojoj su "medijske hajke protiv svakoga ko se barem usudi da pomisli drugačije od vladajuće strukture predvođene Aleksandrom Vučićem svakodnevica, a novinarska sloboda misaona imenica, ne može govoriti o ljudskim pravima u drugačijem kontekstu od onoga koji nam nalaže da se bezuslovno borimo za njihovo poštovanje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.