U Srbiji ima više od 4.500 divljih deponija

Izvor: B92, 23.Apr.2019, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Srbiji ima više od 4.500 divljih deponija

Beograd -- Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan rekao je da u Srbija ima više od 4.500 divljih deponija i da se u one najčešće nalaze na obalama reka i jezera.

Trivan je dodao da postoji registar tih deponija, kao i da će se raditi na rešavanju tog problema.

Kako se navodi u saopštenju, Trivan je na današanjem sastanku u Višegradu kazao da je od velikog značaja podizanje svesti građana o šteti koju divlje deponije uzrokuju i da se uvođenjem video >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nadzora pri tim deponijama, poput onog u okviru nacionalnog parka Đerdap, rešava taj problem.

On je kazao da je neophodno pružiti pomoć lokalnim samoupravama pri rešavanju tog problema, kao i uključivanju nevladinog sektora i medija u proces rešavanja tog pitanja i najavio organizovanje javnih akcija širom Srbije.

Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavle Radulović kazao je da Crna Gora izdvaja značajna sredstva za saniranje otpada, kao i da efikasno radi na pitanjima zabrane plastičnih kesa, kao i uvođenju kaucija za PET ambalaže na teritoriji cele države.

Direktor "Hidroelektrane na Drini" Nedeljko Perišić naveo je podatak da se na godišnjem nivou sakupi od šest do osam hiljada kubnih metara plutajućeg otpada, od čega je preko 70 odsto čini drvni otpad, a 20 odsto ambalažni, kao i da samom rekom Lim dolazi 45 posto ukupnog plutajućeg otpada, dok je u slučaju reke Tare taj procenat nešto manji.

On je rekao da su troškovi saniranja navedenog otpada između 100 i 150 hiljada evra na godišnjem nivou.

Trivan se u Višegradu danas sastao sa ministarkom za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenkom Golić i ministrom održivog razvoja i turizma Crne Gore Pavlom Radulovićem i predstavnicima opština Rudo, Višegrad, Bjelo Polje, Priboj, Berane i Novo Goražde i direktorima hidroelektarana Bajina Bašta i Višegrad.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.