Izvor: Medijski istraživački centar, 21.Sep.2011, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Panteleju ne podržavaju projekte za opismenjavanje nepismenih

Lokalna vlast u niškoj opštini Pantelej odbila je da podrži projekat 'Budi i ti pismen' čiji je cilj smanjenja broja nepismenih osoba, saopštio je danas niški odbor Liberalno demokratske partije (LDP).
'Na sednici Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu skupštine Pantelej predlog projekta opismenjavanja nije dobio podršku. Protiv projekta glasao je član Srpske radikalne stranke, dva člana ove komisije ispred Demokratske stranke, stranke koja trenutno predstavlja vlast na lokalnom nivou, bilo je uzdržano, a za pokretanje projekta glasali su član Liberalno demokratske partije i član G17+, tako da projekat nije dobio dovoljnu podršku', naveo je predsednik Komisije za obrazovanje, kulturu, sport i omladinu Miljan Hadžović.
On je upitao DS da li želi da zažmuri pred problemom nepismenih i ko je dao nalog članovima komisije iz DS-a da ne glasaju za ovaj predlog, kao i zašto DS u Panteleju ne želi da pomogne građanima da steknu jedno od osnovnih ljudskih prava i da li je na pomolu nova koalicija DS-SRS u opštini Pantelej jer po ovom pitanju imaju slične stavove.
U Srbiji ima 350.000 nepismenih, 21,9 odsto građana starijih od 15 godina još uvek nema završenu osnovnu školu a samo 6,5 odsto građana poseduje visoko obrazovanje. Zvanična statistika Republičkog statističkog zavoda iz 2002. godine i podaci o pismenosti stanovnika grada Niša, govore o broju od 4871 osobe koja je totalno nepismena ili u procentima 2,11 odsto od ukupnog broja stanovnika.

Nastavak na Medijski istraživački centar...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Medijski istraživački centar. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Medijski istraživački centar. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.