U Pančevu je rođena jedna od najznačajnijih slikarki na OVIM PROSTORIMA

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Dec.2017, 12:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Pančevu je rođena jedna od najznačajnijih slikarki na OVIM PROSTORIMA

Njeno pravo ime mnogi nisu znali...

Olja Ivanjicki je rođena 10. maja 1931. godine u Pančevu. Njeno pravo ime je bilo Olga, mada su je svi zvali Olja. Njeni roditelji su došli u Srbiju kao prognanici iz Rusije, nakon Oktobarske revolucije. Otac Vasilij Vasiljenko Ivanjicki i majka Veronika Mihajlovna Pjotrovska su sa ćerkom živeli u Kragujevcu, sve do njenog dolaska u Beograd.

Tu je počela da studira vajarstvo na Akademiji za likovne umetnosti, ali je uprkos tome >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oduvek više privlačilo slikarstvo. Nakon postdiplomskih studija, 1962. godine je dobila stipendiju Fordove fondacije za nastavak studija u Sjedinjenim Američkim Državama.

Pročitajte i: 

Sa grupom slikara – Leonidom Šejkom, Milićem od Mačve, Milovanom Vidakom, Svetozarem Samurovićem, Kostom Bradićem, Sinišom Vukovićem i drugima, 1959. godine, kao jedina žena slikar osnovala je grupu "Mediala", koju su predstavljali mladi slikari, pisci, filozofi, arhitekte, kompozitori.

Bila je prepoznatljiva i svetski priznata umetnica baš zato što su njena dela imala nešto više. Imala je 99 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a neka od njenih dela se nalaze u muzejima i galerijama u Njujorku, Kaliforniji, Filadelfiji…

Jedan je od osnivača Niš Art Fondacije i Salona Muzeja Mediale a 2007. osnovala je i Fond Olge Olje Ivanjicki sa krajnjim ciljem da Fond radi na osnivanju Muzeja Olje Ivanjicki.

Izabrana je za najboljeg slikara dvadesetog veka u Jugoslaviji, na osnovu glasanja sprovedenog među jugoslovenskom publikom. Dobitnik je i "Sedmojulske" i "Vukove" nagrade za životno delo, najvećih priznanja u zemlji.

Olja Ivanjicki rodj.:10.maj 1931.god.

"Leonardova kci"zivela buducnost,stigla u vecnost. pic.twitter.com/gtRtZ1F1nl

— Vesna Bacanin (@VBacanin) May 10, 2017

Preminula u Beogradu u 78. godini u junu 2009. godine, a sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

U posebnom delu galerije Istorijskog muzeja Srbije planirana je rekonstrukcija delova njenog ateljea sa autentičnim nameštajem i ličnim predmetima.

- Ja ne idem za uspehom, nego za trajanjem, ne samo dok sam tu, nego i kad neću biti tu. Da sve ostane i traje. To je moj put - govorila je Ivanjicki.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.