U Nišu otvorena laboratorija za genetska ispitivanja: Jedinstvena na Balkanu sa najmodernijim aparatima za analizu

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Maj.2021, 15:20

U Nišu otvorena laboratorija za genetska ispitivanja: Jedinstvena na Balkanu sa najmodernijim aparatima za analizu

Laboratorija je otvorena na Medicinskom fakultetu u Nišu

Na Medicinskom fakultetu u Nišu danas je otvorena laboratorija za genetska ispitivanja, jedinstvena na Balkanu, a najmoderniji aparati omogućiće hiljade složenih analiza godišnje, kao što je tipizacija gena kod malignih oboljenja.

Potrebnu medicinsku opremu, u vrednosti od 500.000 evra, koja podrazumeva najsavremenije aparate u oblasti genetskih ispitivanja, poklonila je Ambasada SAD u Srbiji u saradnji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << s Komandom kopnene vojse SAD za Evropu.

Prostor za laboratoriju obezbedio je i opremio Medicinski fakultet u Nišu iz sopstvenih sredstava, uz podršku Ministarstva za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Srbije.

Laboratorija će nositi ime Džona Frontingema, dobrotvora koji je u Prvom svetskom ratu pomogao srpskom narodu spasavajući njegovu decu, i čija je bista otkrivena u sklopu laboratorije.

- Njegov lik i delo direktan su odraz saradnje i podrške dva naroda - rekao je ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri, prilikom otvaranja laboratorije.

Svečanom otvaranju prisustvovale su i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, Dobrila Stanković Ðorđević, dekanka Medicinskog fakulteta u Nišu i Tatjana Jeftović Stojimenov, šefica laboratorije.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.