U NASA se nešto klima: Ostavka, Kongres i sletanje na Mesec

Izvor: B92, 24.Maj.2019, 07:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U NASA se nešto klima: Ostavka, Kongres i sletanje na Mesec

Vašington -- Specijalni savetnik direktora američke svemirske agencije NASA Mark Siranđelo, zadužen za strategiju za novo sletanje na Mesec do 2024, podneo je ostavku.

Razlog za to je, kako je saopštio, unutrašnji sukobi i slaba podrška Kongresa.

Direktor Nase Džim Brajdenstin potvrdio je da je Siranđelo, koji je imenovan za savetnika pre šest nedelja, podneo ostavku zbog toga što je Nasa odustala od plana za reorganizaciju i nedostatka podrške u Kongresu, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prenosi Rojters.

Nova misija nazvana je "Artemis", po grčkoj boginji lova i Meseca i bliznakinji boga Sunca Apolona Artemidi.

Agencija navodi, pozivajući se na dva anonimna izvora, da Siranđelo podnosi ostavku pošto su kongresmeni odbili da dozvole Nasi da formira poseban direktorat koji bi bio zadužen za nadgledanje budućih misija na Mesecu i razvoj plana za istraživanje Marsa.

"Predlog ovoga puta nije usvojen, tako da nastavljamo s našom trenutnom organizacionom strukturom. Uzimajući u obzir da je Nasa odustala od formiranja novog direktorata za misije, Mark (Siranđelo) odlučio je da istraži druge prilike", poručio je šef američke svemirske agencije.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa zatražila je od Kongresa da uveća budžet Nase za iduću godinu za 1,6 milijardi dolara kako bi ponovo sleteli na Mesec, više od pola veka posle prve takve misije.

Brajdenstin je u svom saopštenju poručio da Nasa i dalje istražuje koje sve organizacione promene će morati da sprovede kako bi do 2024. godine poslala novu misiju na Mesec.

"Ukoliko se 1,6 milijardi ne ostvari, vraćamo se na stari plan, odnosno sletanje (na Mesec) 2028. godine", navodi Brajdenstin.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.