Četvorica uhapšenih danas pred sudijom, Krizni štab ponovo zasedao

Izvor: RTS, 24.Nov.2018, 09:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvorica uhapšenih danas pred sudijom, Krizni štab ponovo zasedao

Posle upada kosovskih specijalaca, hapšenja četvorice Srba i protesta zbog taksa Prištine od 100 odsto, mirno jutro na severu Kosova i Metohije. Uhapšeni Srbi nalaze se u policijskoj stanici u Prištini i tokom dana će biti izvedeni pred sudiju u tom gradu. Završena sednica Kriznog štaba četiri srpske opštine, sa koje je poslata poruka da Srbi ostanu pribrani.
Na severu Kosovske Mitrovice protekla >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je mirno, ali su meštani uznemireni zbog hapšenja Srba i upada jedinica ROSU na sever Kosmeta.

Dejan Vasić, advokat jednog od uhapšenih Dragiše Markovića, kaže za RTS da su uhapšeni Srbi trenutno smešteni u stanici u Prištini.
Dodaje da će oni danas biti izvedeni pred sudiju u tom gradu, a u okviru istrage zbog, kako navodi kosovska policija, ubistva Olivera Ivanovića.
"Meni je to čudno jer se ubistvo dogodilo u Mitrovici. Mislim da bi u trebalo da se saslušaju u Mitrovici", rekao je Vasić dodajući da još nema informaciju za šta su oni tačno osumnjičeni.
Prema njegovim rečima, Dragiša Marković već je bio saslušan u februaru u okviru istrage o ubistvu Ivanovića.
"Već su dovoljno istražene sumnje. Nerazumno je da mu se ponovo ograničava kretanje", ističe advokat Vasić.
Pritvor je kosovsko tužilaštvo zatražilo za Marka Rošića, Nedeljka Spasojevića i Dragišu Markovića, koji se sumnjiče da imaju veze sa ubistvom Ivanovića.
Za četvrtog juče uhapšenog Aleksandra Ćurića pritvor nije tražen, jer se on tereti za ometanje policije u obavljanju službene dužnosti, pa se očekuje da do sutra bude pušten da se brani sa slobode.  
Ćurić će biti priveden sudu u Kosovskoj Mitrovici. 
Treća sednica Kriznog štaba 
U Kosovskoj Mitrovici održana je treća sednica Kriznog štaba četiri opštine na severu KiM. Sa sednice su poslate poruke da srpsko stanovništvo treba da ostane mirno i pribrano i da ne naseda na provokacije.
Takođe, na sednici je zatražena pomoć države Srbije.
Potpedsednik Srpske liste Igor Simić rekao je nakon vanredne sednice Kriznog štaba da Priština još uvek ne odgovara na zahteve političkih predstavnika Srba na severu KiM da srpski lekarski tim iz Kosovske Mitrovice poseti i pregleda četvoricu uhapšenih Srba.
Simić je ukazao da se ne zna u kakvom su zdravstvenom stanju uhapšeni i podsetio da su jednom od njih, Aleksandru Ćuriću, pripadnici ROSU naneli teške telesne povrede.
Kako je rekao, iznenađujuće je što su četvorica Srba u pritvoru u Prištini, iako su uhapšeni u Kosovskoj Mitrovici gde, kako kaže, takođe postoji pritvorska jedinica.
Prema njegovim rečima, Priština će uvek naći način da opravdava svoje akcije pod izgovorom nekakvih zakona, ali ono što ne sme da se dešava je, ističe on, da deo međunarodne zajednice podržava takve akcije.
Simić je nakon sastanka Kriznog štaba rekao i da se zbog uvedene blokade Prištine na srpske proizvode smanjuju zalihe lekova u zdravstvenim centrima u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici, a da su u Studentskom centru zalihe hrane dovoljne za šest dana, po redukovanoj ishrani.
Dodao je da su politički predstavnici Srba na severu KiM u stalnim konsulatcijama sa Beogradom i da će Krizni štab zasedati 24 sata dnevno.

Simić je naveo da će, ukoliko Priština ne povuče odluku o povećanju taksi, u utorak biti nastavljeni mirni protesti i ponovio da se mora naći način da se omogući da Srbi na KiM imaju život dostojan čoveka u 21. veku.
Jovo Popović, direktor Studentskog centra Kosovska Mitrovica, koji je prisustvovao sednici navodi da je jedan od zaključaka da moraju Srbi da se motivišu da ostanu istrajni.
Navodi da se u Studentskom centru dnevno hrani 1.500 studenata i dodaje da se ne zna za koliko dana će još biti zaliha.
I danas je bilo provokacija albanskih meštana. Četvorica muškaraca iz džipa kosovskih registracija dobacivalo je grupi novinara srpskih medija koji su ispred zgrade vladine Kancelarije za KiM u severnom delu Kosovske Mitrovice čekali kraj sastanka vanrednog zasedanja Kriznog štaba.
Igor Simić je poručio građanima na severu KiM, ali i predstavnicima medija, da ne nasedaju na provokacije Albanaca.
"Na njihove provokacije odgovaramo spruženom rukom mira. Mi se borimo za svoje parče hleba, a ne za osvajanje bilo čega. Izdržali smo 19 godina pod mecima i rafalima, izdržaćemo i ovo, ali narod mora da bude staložen i miran", poručio je Simić.
Situacija sa namirnicama za sada stabilna 
Treće jutro na Kosovo i Metohiju nije stigla srpska štampa, a na rafovima prodavnica sve je manje srpske robe.
Zdravstvena situacija za sada je stabilna. Direktor Kliničnkog centra u Mitrovici Milan Ivanović ukazuje da kiseonika i lekova ima za sedam dana, te da će svim pacijentima biti ukazana zdravstvena zaštitita.
Ako blokada ne prestane, može da dođe do nestašice pojedinih lekova.

Specijalne jedinice kosovske policije ROSU upale su juče rano ujutru na sever Kosova i uhapsila četvoricu Srba.
Uhapšeni su Dragiša Marković, Aleksandar Ćurić, Marko Rošić i Nedeljko Spasojević.
Marković i Spasojević inače su pripadnici kosovske policije.
Širom Kosmeta Srbi su juče održali mirne proteste zbog uvođenja taksi od 100 odsto. Poručili su da žele ukidanje taksi ali da neće napustiti svoja ognjišta.
Povodom aktuelne situacije na Kosovu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sinoć je imao vanredni sastanak sa svim ministrima iz Vlade, a pre toga i sa službama bezbednosti.
Poručio je da Beograd mora da se pripremi na dugotrajnu pomoć i podršku srpskom narodu na Kosmetu koja, kaže, neće biti ni laka ni jednostavna ni jeftina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.