U Kraljevu završen projekat zbrinjavanja istorijskog otpada

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2018, 10:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Kraljevu završen projekat zbrinjavanja istorijskog otpada

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić obišli su juče pogone preduzeća "Magnohrom d.o.o" u Kraljevu, povodom završenog projekta zbrinjavanja istorijskog otpada.

Saradnjom Vlade Srbije, Ministarstva, lokalne samouprave i vlasnika, finske kompanije "Afarad", za samo nekoliko meseci uklonjeno je 150 tona otpada, od čega su četiri lokacije potpuno očišćene od naslaga tera.

Trivan je, saopstilo je Ministarstvo, izrazio >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zadovoljstvo zbog uspešno sprovedenog postupka uklanjanja otpada iz kruga ovog preduzeća koji predstavlka ozbiljan i složen posao, a što je primer i put i drugim preduzećima sa nezbrinutim zaostalim otpadom.

Ukazujući da je čišćenje Srbije od istorijskog otpada jedno od ključnih pitanja uređenja životne sredine u Srbiji, ministar je naglasio da je to istovremeno i civilizacijsko pitanje, odnosno pitanje mere civilizacijskog razvoja i uređenosti jednog društva.

On je naglasio je da će, usvajanjem evropskih standarda životne sredine u Srbiji, svi privredni subjekti morati da ih sprovode, jer u suprotnom neće moći da prodaju svoje proizvode na tržištu.

"Ovo je početak tih aktivnosti. U Srbiji ima preko stotinu ovakvih lokacija, i mi ćemo ih sve postepeno očistiti, kako od opasnog otpada, tako i od istorijskog otpada. Ovde je očišćeno 150 tona otpada, ali mi ćemo nastaviti sa drugim važnim projektima", naglasio je Trivan.

Ističući da su vrata Ministarstva otvorena građanima i lokalnim samoupravama, ministar je pozvao na zajedničko angažovanje na zaštiti životne sredine, kako bi Srbija bila čistija i lepša.

Gradonačelnik Terzić izrazio je zahvalnost Vladi Srbije zbog uspešno sprovedenog postupka privatizacije ovog kraljevačkog privrednog giganta gde se nalaze rezerve rude magnezita, i ministru Trivanu na uspešnom uklanjanju otpada, i izrazio punu posvećenost rešavanju pitanja zaštite životne sredine u ovoj lokalnoj zajednici.

Direktor "Magnohrom d.o.o." Dejan Filipović istakao je značaj čišćenja zaostalih naslaga jalovine iz kruga fabrike, kao deo stvaranja preduslova za pokretanje proizvodnog procesa, koji se predviđa za sredinu naredne godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.