U Jerevanu svećama i cvećem se obeležava 106. godišnjica masakra nad Jermenima

Izvor: Beta, 24.Apr.2021, 15:02

U Jerevanu svećama i cvećem se obeležava 106. godišnjica masakra nad Jermenima

Hiljade Jermena danas su sa svećama i cvećem u ruci prošli Jerevanom do glavnog spomenika da obeleže 106. godišnjici masakra Jermena za vreme Otomanskog carstva. Ljudi su od centra grada išli do memorijalnog centra posvećenog žrtvama, da obeleže Dan sećanja. Jermenija, oko 30 zemalja sveta i zajednica istoričara smatraju da je to genocid, ali taj termin oštro odbacuje Turska.Masakr Jermena koji je za vreme Otomanskog carstva počinjen izmedju 1915. i 1917. Jermenija smatra genocidom u kome je ubijeno 1,5 miliona ljudi. Ankara odbija upotrebu termina genocid navodeći da su žrtve rezultat gradjanskog rata i gladi, a ne sistematskog ubijanja, a takodje navodi da je broj poginulih Jermena preuveličan.Vojnici, verski zvaničnici, žene sa decom, državni zvaničnici medju kojima i premijer Nikol Pašinijan došli su da odaju počast stradalima kod memorijalnog spomenika kao što je tradicija u Jermeniji svakog 24. aprila, dana početka masakra 1915. godine.Poglavar Jermenske apostolske crkve, katolikos Karekin Drugi održao je misu pored spomenika.Očekuje se da će danas predsednik SAD Džo Bajden priznati masakr Jermena kao genocid, što je gest koji bo mogao dodatno da naruši odnose izmedju Vašingtona i Ankare, obe članice NATO.Francuski predsednik Emanuel Makron je uporuci svom jermenskom kolegi Armenu Sargsijanu rekao da su njegove misli ...
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Svećama i cvećem obeležena 106. godišnjica masakra nad Jermenima

Izvor: N1 televizija, 24.Apr.2021

Hiljade Jermena su sa svećama i cvećem u ruci prošli Jerevanom do glavnog spomenika da obeleže 106. godišnjicu masakra Jermena za vreme Otomanskog carstva.

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.