U Iranu nastavljeni protesti desetu noć zaredom; Teheran: SAD pokušavaju da naruše suverenitet Irana

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2022, 10:23

U Iranu nastavljeni protesti desetu noć zaredom; Teheran: SAD pokušavaju da naruše suverenitet Irana

U Iranu su protesti nastavljeni desetu noć zaredom zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla nakon što je privela policija za moral zbog nepoštovanja pravila nošenja hidžaba, javlja danas Gardijan. Iransko ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo je danas da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da naruše suverenitet Irana putem protesta.

U protestima širom Irana poginula je do sada najmanje 41 osoba, uključujući pripadnike snaga bezbednosti, a demonstracije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su nastavljene uprkos upozorenju pravosudnih organa da će učesnici biti uhapšeni.

Izvori su rekli za Gardijan da je tačan broj poginulih tokom protesta veći.

Grupa "Iran hjuman rajts" sa sedištem u Norveškoj saopštila je sinoć da je u protestima poginulo najmanje 57 osoba, ali da je to teško potvrditi, jer se na internetu informacije o žrtvama pojavljuju rasute po gradovima u kojima su održani protesti.

Na video snimcima se vidi da su demonstranti tokom protekle noći u Teheranu uzvikivali: "Smrt diktatoru".

Iranski predsednik Ebrahim Raisi rekao je juče da Iran mora "odlučno da se pozabavi sa onima koji narušavaju bezbednost i mir u zemlji".

Raisi je to poručio tokom telefonskog razgovora, u kojem je izrazio saučešće porodici pripadnika bezbednosnih snaga koji je ubijen tokom protesta prošle nedelje.

Raisi je rekao da provladine demonstracije u Iranu pokazuju u potpunosti moć Islamske republike, a Rojters je preneo da su provladini demonstranti pozivali na pogubljenje ljudi koji protestuju protiv režima, nakon što je 22-godišnja devojka umrla, kako oni tvrde, od posledica mučenja takozvane policije za moral.

Amini, devojka iz iranske provincije Kurdistan, pala je u komu i umrla nakon što ju je u Teheranu prošle sedmice uhapsila policija za moral zbog nepoštovanja pravila nošenja hidžaba.

Teheran: SAD pokušavaju da naruše suverenitet Irana

Iransko ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo je danas da Sjedinjene Američke Države pokušavaju da naruše suverenitet Irana putem protesta zbog smrti devojke u policiji i da to neće ostati bez odgovora, preneo je Rojters.

Demonstrante podržavaju Sjedinjene Države zbog destabilizacije zemlje, rekao je za Nur njuz portparol iranskog ministarstva inostranih poslova Naser Kanani.

Prema njegovim rečima, Vašington stalno pokušava da oslabi stabilnost i bezbednost u Iranu, uprkos tome što su ti pokušaji neuspešni.

U Iranu su protesti nastavljeni desetu noć zaredom zbog smrti 22-ogodišnje Mahse Amini koja je umrla nakon što je privela policija zadužena za striktno poštovanje hidžaba.

U protestima širom Irana poginula je najmanje 41 osoba, uključujući snage bezbednosti, a demonstracije su nastavljene uprkos upozorenju pravosudnih organa da će učesnici biti uhapšeni.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

U Iranu nastavljeni protesti zbog smrti Mahse Amini DESETU NOĆ ZAREDOM

Izvor: Blic, 26.Sep.2022

U Iranu su protesti nastavljeni desetu noć zaredom zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je umrla nakon što je privela policija za moral zbog nepoštovanja pravila nošenja hidžaba, javlja danas Gardijan.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.