U Iraku danas poginulo 26 osoba, jul najsmrtonosniji od aprila 2008.

Izvor: Blic, 31.Jul.2013, 23:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Iraku danas poginulo 26 osoba, jul najsmrtonosniji od aprila 2008.

U napadima u Iraku, uključujući i one na šiitske i sunitske džamije u poslednja 24 časa poginulo je 26 osoba, objavili su danas irački zvaničnici.

Porast nasilja poslednjih nedelja ruši nade u povratak normalnom životu, gotovo dve godine posle povlačenja poslednjih američkih snaga, izveštava AP.

Prema današnjem saopštenju iračke vlade, u nasilju tokom jula u ovoj zemlji je poginulo 989 osoba, što ovaj mesec čini "najsmrtonosnijim" još od aprila 2008.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Među žrtvama je 778 civila, 88 policajaca, 55 vojnika i 68 pobunjenika.

Tokom jula ranjeno je1.567 ljudi, od čega 1.356 civila, 122 policajca i 89 vojnika.

Pretpostavlja se da je većinu napada na šiite izveo irački ogranaka Al Kaide, koji je u utorak preuzeo odgovornost za seriju napada prethodnog dana. U tim napadima je poginulo 58 ljudi. Rečeno je da su oni učinjeni u ime "ugnjetenih sunita".

Irački suniti se žale kako su tretirani kao građani drugog reda u zemlji čijom vladom dominiraju šiiti - i tvrde da ih često hapse bez naloga i neosnovano optužuju za terorističke napade.

Naoružani napadači su jutros otvorili vatru iz vozila u punoj brzini, u jednoj trgovačkoj ulici u bagdadskoj četvrti Ur, u kojoj žive uglavnom šiiti, i ubili petoro prolaznika, a ranili devetoro, izjavio je jedan policijski zvaničnik.

U jugoistočnom predgrađu Nahravan, sa takođe većinskim šiitskim stanovništvom, naoružani napadači su iz vozila zasuli vatrom seljake u kamionu, ubivši dvojicu i ranivši trojicu, rekao je drugi policajac.

Kasno sinoć je bombaš samoubica aktivirao eksploziv na šiitske vernike dok su napuštali džamiju Ašad Alah u bagdadskom predgrađu Husainija, ubivši sedam i ranivši 11 vernika.

Drugi bombaški napad sinoć je izveden kod sunitske džamije u zapadnom delu Bagdada sa etnički mešovitim stanovništvom, kada su poginula četiri vernika, a četiri ranjena.

Danas popodne u blizini grada Mosula, 360 km severozapadno od Bagdada, iz kola u pokretu su izrešetana petorica vojnika van dužnosti.

Iračka policija je takođe saopštila da su tri sunitska borca protiv Al Kaide ubijena, kada je iz automobila u pokretu paljbom zasut njihov kontrolni punkt blizu Havidže, 240 km severno od Bagdada.

Ti sunitski borci su bili pripadnici milicije Sahva, koja se svojevremeno, tokom iračkog rata, pridružila Amerikancima u borbi protiv Al Kaide. Otad je ova milicija na meti drugih sunitskih grupa koje je smatraju izdajničkom.

Od aprila meseca u nasilju je život izgubilo oko 3.000 ljudi.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.