Pokrenuta istraga protiv navodnih zločina u Palestini; Dugo smo čekali

Izvor: B92, 03.Mar.2021, 17:13

Pokrenuta istraga protiv navodnih zločina u Palestini; "Dugo smo čekali"

Tužilac Međunarodnog kriminalnog suda Fatu Bensuda je danas rekla da je pokrenula istragu protiv navodnih zločina na palestinskoj teritoriji, javio je AP.

Bensuda je u saopštenju rekla da će istraga biti sprovedena "nezavisno, odvojeno i objektivno, bez straha".

Ona je 2019. godine rekla da postoji "osnovani razlog" da se pokrene istraga o ratnim zločinima izraelske vojske u Pojasu Gaze, kao i o aktivnostima u izraelskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj Obali. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Palestinske vlasti su pozdravile odluku Međunarodnog krivičnog suda da pokrene istragu, rekavši da će se na taj način doći do pravde i odgovornosti, preneo je Rojters.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc izjavio je u utorak da Izrael razmatra kako da pomogne stotinama svojih državljana koji su predmet istrage Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu, koji zvanični Jerusalim ne priznaje.

"Nikada se nisam plašio da se probijam kroz neprijateljske redove i nastaviću da činim isto kada god budem morao", poručio je Ganc i dodao da je i sam možda na listi za hapšenje.

Palestinske vlasti su pozdravile odluku suda iz Haga.

"Na ovaj korak smo dugo čekali. Pokretanje istrage ide u prilog našem upornom traženju pravde i odgovornosti, što će biti stub mira koji zaslužuje palestinski narod", naveo je portparol spoljnih poslova Palestine.

Bensuda je imenovala izraelsku stranu i Hamas kao moguće počinioce ratnih zločina.

"Odluka da se pokrene istraga je plod mukotrpnog rada moje kancelarije, na čemus mo radili pet godina", rekla je tužilac Fatu Bensuda, a preneo Rojters.

Sledeći korak će biti da se utvrdi da li Izrael ili Palestina sami sprovode istrage povodom ratnih zločina, dodaje se u tekstu Rojtersa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Međunarodni krivični sud istražuje navodne izraelske zločine na palestinskim teritorijama

Izvor: Danas, 03.Mar.2021

Tužiteljka Međunarodnog krivičnog suda (MKS) u Hagu Fatu Bensuda (Fatou Bensouda) saopštila je danas da je pokrenula istragu o navodnim zločinima na palestinskim teritorijama.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.