U Evropi 53 odsto više voća tretiranog najopasnijim pesticidima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2022, 10:57

U Evropi 53 odsto više voća tretiranog najopasnijim pesticidima

Količina svežeg voća u prodaji u Evropi koje je kontaminirano najopasnijim pesticidima dramatično se povećala, za čak 53 odsto tokom protekle decenije, pokazuju podaci devetogodišnjeg istraživanja državne agencije Akcijska mreža Evrope za pesticide (PAN).

Analizom je utvrđeno da trećina jabuka i polovina svih kupina stavljenih u prodaju sadrže ostatke najtoksičnijih kategorija pesticida, od kojih se neki povezuju sa izazivanjen kancera, srčanih oboljenja i deformitetima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pri rođenju, piše Gardijan.

Procenat ostataka pesticida na plodovima kivija porastao je sa 4,0 odsto u 2011. godini na 32 posto u 2019, a kontaminacija trešanja se takođe više nego udvostručila sa 22 na 50 procenata u istom vremenskom periodu.

Sve u svemu, analiza skoro 100.000 uzoraka domaćeg voća u Evropi otkrila je da je kontaminiranost najopasnijim pesticidima skočila za 53 odsto tokom devet godina.

Istraživanje nije uključilo britanske proizvode, napominje Gardijan, ali dodaje da Ujedinjeno Kraljevstvo svake godine uvozi preko 3,2 miliona tona svežeg voća i povrća iz EU, čime podmiruje oko 40 procenata domaće potražnje.

"Potrošači su sada u užasnoj poziciji. Savetuje im se da jedu sveže voće, a pri tome je većina kontaminirana najotrovnijim ostacima pesticida koji se povezuju s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Jasno nam je da vlade ne sprečavaju korišćenje ovih pesticida, šta god da zakon kaže. Previše se plaše poljoprivrednog lobija, koji se oslanja na moće hemikalije i propali poljoprivredni model", izjavila je portparolka PAN Evrope Salome Rojnel.

Istraživanje je pokazalo da je 87 posto krušaka u Belgiji i 85 posto u Portugaliji bilo kontaminirano najmanje jednim toksičnim pesticidom.

Najzagađenije uzorkovano voće bile su kupine (51 odsto), breskve (45 odsto), jagode (38 odsto), trešnje (35 odsto) i kajsije (35 odsto).

Od povrća su najkontaminirajini proizvodi bili celer u listu (50 odsto), koren celera (45 odsto) i kelj (31 odsto), prema prisanju britanskog dnevnog lista.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Porast najtoksičnijih pesticida u voću i povrću proizvedenom u EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Maj.2022

Kontaminacija voća i povrća proizvedenog u Evropskoj uniji najtoksičnijim pesticidima značajno se povećala tokom protekle decenije, pokazalo je novo istraživanje objavljeno danas.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.