U Crnoj Gori zaposleno gotovo 10 hiljade sezonaca

Izvor: VOA, 21.Jun.2018, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Crnoj Gori zaposleno gotovo 10 hiljade sezonaca

U Crnoj Gori turistička sezona se lagano zahuktava, a za sada je zaposleno skoro 10.000 sezonskih radnika iz okruženja. Crnogorci su i ove godine malo zainteresovani za sezonske poslove, pa je za radnike iz okruženja ostalo još osam hiljada slobodnih radnih mjesta. U Crnoj Gori je ove godine, kroz kvotu za radnu snagu koja dolazi sa strane, zaposleno 9.908 osoba što je gotovo polovina od planiranog broja, saopštio je direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore Suljo Mustafić. On je, povodom posjete predstavnika Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije rekao da je cilj da se kolege iz Srbije upoznaju sa tehnologijom rada crnogorskog Zavoda i svim mjerama iz oblasti aktivne politike zapošljavanja. Na pitanje zašto crnogorski državljani neće da rade u toku ljetne sezone što za posljedicu ima uvoz radne snage iz drugih država, kao i da li je to pitanje mentaliteta ili uslova, Mustafić je naveo “lošu motivisanost za rad, crnogorski mentalitet i uslove koji nijesu prihvatljivi ili primamljivi za domaću radnu snagu, prevashodno zbog dominacije sivog tržišta u ovoj oblasti“. Mustafić bi želio da i druge službe preduzimaju aktivnosti poput Zavoda za zapošljavanje koji posreduje kroz svoje mjere i animira ljude iz pasivnijih krajeva Crne Gore da sezonski rade na crnogorskom promorju. Značajan broj tih osoba će raditi kroz posredstvo Zavoda, “ali to nije ni izbliza onaj broj koji je potreban poslodavcima na primorju“, istakao je Mustafić. On je rekao da je ove godine kvota za radnu snagu koja dolazi sa strane 18.135 osoba, a da je do današnjeg dana ona utrošena gotovo do polovine:  “u Crnoj Gori je zaposleno 9.908 osoba, iako je izdato 13.612 radnih dozvola“, naveo je Mustafić. On je kazao da se na evidneciji ZZCG nalaze 43.032 osobe, odnosno da je stopa nezaposlenosti danas 18,55 odsto. Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije, Zoran Martinović kaže da je, “uprkos povećanoj tražnji za radnicima u oblasti turizma i ugostiteljstva u Srbiji, za mnoge je i dalje crnogorsko primorje atraktivnije u ovom periodu”. On je rekao da veliki broj osoba koje iz Srbije odlaze u Crnu Goru, to ne čine preko srpske službe za zapošljavanje, već to uglavnom čine samostalno ili preko privatnih agencija za zapošljavanje. U Srbiji zato “traže način da što veći broj poslodavaca radi preko državne agencije za zapošljavanje kako bi u Srbiji  mogli da imaju bolje kontrolisanu vrstu migracije“, kazao je Martinović.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Polovina kvote za zapošljavanje SEZONACA u Crnoj Gori POPUNJENA, tražnja za radnike u TURIZMU

Izvor: Blic, 22.Jun.2018, 10:55

U Crnoj Gori je ove godine, kroz kvotu za radnu snagu koja dolazi sa strane, zaposleno 9.908 osoba što je gotovo polovina od planiranog broja, saopštio je direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG), Suljo Mustafić.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.