U Britanskoj arhivi pronađen dokument o streljanju Draže

Izvor: Blic, 22.Jun.2010, 21:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Britanskoj arhivi pronađen dokument o streljanju Draže

U Britanskoj kraljevskoj arhivi pronađen je dokument koji krije tajnu o streljanju đenerala Draže. Među nekoliko desetina hiljada stranica Britanskog kraljevskog arhiva koji se odnose na Srbiju od 1941. do 1946. godine, pronađen je i fajl zaveden pod imenom - Draža Mihailović. Datum: 17. jul 1946. godine. To je upravo datum streljanja ovog generala Kraljevske vojske Jugoslavije, bivšeg načelnika štaba Vrhovne komande. Veruje se, stoga, da je upravo to dugo traženi dokument koji krije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << egzaktne podatke o mestu, načinu i vremenu njegovog streljanja.

Dokument je, međutim, pod dvostrukom zaštitom poverljivosti. Jedna od njih nosi pečat britanskog Forin ofisa. U roku od nekoliko narednih dana Komisija za utvrđivanje istine o pogubljenju Draže Mihailovića zatražiće od Forin ofisa skidanje oznake tajnosti. A već je dobila uveravanja da će to biti i učinjeno. Prethodno mora biti ispoštovana procedura, i naše Ministarstvo pravde mora da prosledi zahtev. Nakon što stigne zvanična potvrda Forin ofisa, delegacija Komisije za utvrđivanje istine o streljanju Draže Mihailovića boraviće još jednom u Londonu s ciljem da se dokument donese u Srbiju.

Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde, objašnjava da s obzirom na to da je dokument zaštićen nije bilo moguće otkriti njegovu sadržinu. Pronašla ga je tročlana delegacija komisije, koja se pre tri dana vratila iz Velike Britanije, gde su joj na uvid stavljeni svi osim jednog dokumenata Britanskog kraljevskog arhiva, koji čuva i dokumenta britanskih obaveštajnih službi.





Opširnije pročitajte u izdanju za sredu, 23. jun 2010.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Britanskoj arhivi pronađen dokument o streljanju Draže

Izvor: S media, 22.Jun.2010

U Britanskoj kraljevskoj arhivi pronađen je dokument koji krije tajnu o streljanju đenerala Draže. Među nekoliko desetina hiljada stranica Britanskog kraljevskog arhiva koji se odnose na Srbiju od 1941. do 1946. godine, pronađen je i fajl zaveden pod imenom - Draža Mihailović. Datum: 17. jul...

Nastavak na S media...

Dokument o streljanju Draže u Londonu?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2010, 10:41

BEOGRAD -..U Britanskoj kraljevskoj arhivi pronađen dokument koji navodno krije tajnu o streljanju generala Draže Mihailovića, a Srbija traži skidanje oznake tajnosti, piše danas Blic...U Londonu je, naime, pronađen fajl zaveden pod imenom - Draža Mihailović, datum: 17. jul 1946...To je upravo...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.