Izvor: Southeast European Times, 12.Jul.2009, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U BiH održana komemoracija za srebreničke žrtve

12/07/2009

SARAJEVO, Bosna i Hercegovina (BiH) -- Više hiljada bosanskih Muslimana okupilo se u subotu (11. jul) u Srebrenicu na sahrani 534 tek identifikovanih žrtava masakra u Srebrenici iz 1995. godine. Posmrtni ostaci pronađeni su nedavno u masovnim grobnicama i pokopani u Memorijalnom parku Potočari u okolini Srebrenice. Žrtve su bile među 8.000 Muslimana ubijenih u najgorem zločinu koji se dogodio u Evropi od Drugog svetskog rata. Govoreći na ceremoniji, visoki predstavnik >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << u BiH Valentin Inzko rekao je da žrtve ne smeju biti zaboravljene i pozvao da se kazne odgovorni.

Godišnjica masakra prvi put je obeležena širom Evrope, ali ne i u samoj BiH. Prošle nedelje, članovi parlamenta iz redova bosanskih Srba blokirali su rezoluciju kojom se 11. jul proglašava danom sećanja. U petak u Beogradu, oko 100 srpskih grupa za zaštitu ljudskih prava organizovalo je protest ispred predsedništva tražeći da se 11. jul proglasi danom sećanja. (Rojters, AFP, AP, DPA, RFE, Glas Srbije, Beta, B92 - 11/07/09, FoNet, Dnevnik, Tanjug, AP, DPA - 10/07/09)

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.