U Beogradu protest građana protiv nasilja

Izvor: RTS, 15.Dec.2018, 19:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Beogradu protest građana protiv nasilja

Protest pod nazivom "Hajde da se prebrojimo" održan je u Beogradu nakon prošlonedeljnog protesta "Stop krvavim košuljama" zbog napada na Borka Stefanovića prošlog meseca.
Građani su se okupili oko 18 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta u Beogradu, gde su se obratili akademik Dušan Teodorović i glumac Tihomir Stanić koji su izneli zahteve okupljenih.

"Odnosi se na naše najstarije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << građane – moraju da vrate svaki ukradeni dinar penzija, to je prva stvar oko koje treba da se misli. Drugi zahtev se odnosi na mlade na studente. Napravili su kvazi univerzitete, izdali su hiljade lažnih diploma, zaposlili su ih u ministarstvima, a mladi odlaze u Nemačku, Kanadu. Aleksandre Vučiću, govoriš o izborima. Nema izbora dok si ti pet sati na nacionalnim frekvencijama", rekao je Teodorović.
Stanić je poručio da je povod za okupljanje građana fizičko i verbalno nasilje.
Učesnici protesta zatim su krenuli u protestnu šetnju, preko Terazija ka Skupštini Srbije. Nastavili su Takovskom ulicom i zaustavili se ispred zgrade RTS-a gde su negodovali i zatražili veći prostor za opoziciju u informativnom programu.

Na skupu nije bilo stranačkih obeležja, a okupljeni su uzvikivali parole poput "Ima nas" i nosili zastave Srbije.
Protestu su prisustvovali i lideri opozicije Dragan Đilas, predsednik pokretra Dveri Boško Obradović, lider Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Levice Srbije Borko Stefanović i predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.
Protest je završen najavom učesnika da će se sledeći put okupiti 16. januara na godišnjicu ubistva političara sa Kosova Olivera Ivanovića.
Lider Levice Srbije Borko Stefanović rekao je, na kraju šetnje, da su se građani skupili "da ih vide, čuju i, prebroje".
"Nikad više Srbija krvavih glava i košulja. Mi vam kažemo večeras iz veličanstvenog Beograda pod snegom i rekom slobodnih ljudi - nećete nas zaustaviti i ućutkati. Nećemo otići tiho u noć, borićemo se do kraja, do pobede", rekao je Stefanović.
Protest "Stop krvavim košuljama" održan je i prošle subote u Beogradu. Povod za protest bio je napad na Borka Stefanovića u Kruševcu. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.