U BANJALUCI UMRLA PORODILJA (29) ZARAŽENA KORONOM: Oglasili se lekari, otkriveno u kom je stanju beba

Izvor: SrbijaDanas.com, 28.Apr.2021, 13:37

U BANJALUCI UMRLA PORODILJA (29) ZARAŽENA KORONOM: Oglasili se lekari, otkriveno u kom je stanju beba

U Banjaluci juče preminula porodilja (29), lekari carskim rezom uspeli da spasu bebu

- Dvadesetdevetogodišnja porodilja čiji su inicijali D.Đ. preminula je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske od posledica bolesti izazvane virusom korona, dok je beba stabilnog zdravstvenog stanja - saopšteno je iz UKC-a.

Iz UKC su naveli da je porodilja preminula juče oko 17.30 časova u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a, te da nije imala udružena >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oboljenja.

- Ovo je prvi slučaj u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske da porodilja premine od posledica bolesti izazvane korona virusom - istakli su iz UKC-a.

Kako su pojasnili, pacijentkinja D.Đ. (29) se 22. marta javila u sedmom mesecu trudnoće u Urgentni kovid centar UKC zbog sumnje na infekciju virusom korona.

- Nakon dijagnostičke obrade, pozitivnog brzog antigenskog testa na virus korona i pregleda pacijentkinji se preporučuje hospitalizacija u Kovid 3 Odjeljenju Klinike za ginekologiju i akušerstvo koju ona odbija, te odlazi svojevoljno na kućno lečenje uz preporučenu simptomatsku terapiju - navodi se u saopštenju UKC-a.

Pacijentkinji je, kako navode, 23. marta uzet uzorak za pi-si-ar test koji je pokazao da je pozitivna na virus korona.

Iz UKC-a su naveli da se pacijentkinja 25. marta u večernjim časovima zbog pogoršanja opšteg stanja javlja u Urgentni Kovid centar nakon čega ostaje na hospitalizaciji u Klinici za ginekologiju i akušerstvo gde se nalazi na kiseoničkoj podršci.

- Zbog maksimalne progresije bolesti 30. marta je konzilijum lekara UKC-a odlučio da se pacijentkinja porodi carskim rezom. Zbog izuzetno teške kliničke slike i životne ugroženosti premešta se na dalje lečenje u Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane -  navodi se u saopštenju.

Nakon prijema, dodaju iz UKC-a, stanje pacijentkinje se iz časa u čas rapidno pogoršavalo i uprkos svim preduzetim terapijskim modalitetima i zvaničnim preporukama za lečenje, pacijentkinju su morali spojiti na respirator.

- Kako bolest napreduje i dalje, pacijentkinja se 4. aprila priključuje na veno-vensku ekstrakorporalnu membransku okisgenaciju, veštačka pluća najnovije generacije - istaknuto je u saopštenju.

Uprkos svim preduzetim metodama lečenja i naporima lekara da mladoj ženi spasu život, iz UKC-a su naveli da je pacijentkinja juče preminula.

UKC u saopštenju ističe da je beba ženskog pola, o kojoj brine tim lekara, stabilnog zdravstvenog stanja i nalazi se u Odeljenju patološke neonatologije sa prematuritetom Klinike za dečije bolesti.

Ne prima nikakvu terapiju i čeka se da postigne odgovarajuću telesnu težinu da bi mogla biti otpuštena iz bolnice, dodaju u saopštenju.

- Koristimo još jednom priliku da apelujemo da građani i najosetljivije kategorije stanovništva poštuju preporučene protivepidemijske mere.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.