Tužioci: Ima pomaka u amandmanima, ali bez suštinske razlike

Izvor: RTS, 16.Apr.2018, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tužioci: Ima pomaka u amandmanima, ali bez suštinske razlike

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca smatra da Nacrt ustavnih amandmana, koji je Ministarstvo pravde uputilo Venecijanskoj komisiji, ne sadrži suštinske razlike u odnosu na radni tekst, mada, kažu, ima određenih pomaka, kao što je zabrana uticaja na tužilaštvo u konkretnim predmetima.
Tužioci u saopštenju navode da nacrt amandmana čini skroman pomak u odnosu na radni tekst, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je u pitanju garantovanje zabrane uticaja na javno tužilaštvo u pojedinačnim predmetima, vraćanje funkcionalnog imuniteta i samostalnosti, kao i uvođenje pravnog sredstva protiv obaveznog uputstva, tužioci smatraju da to nije dovoljno.
Tvrde da nacrt zadržava u celosti rešenja koja su problematična sa stanovišta depolitizacije pravosuđa i vladavine prava.
I dalje se protive rešenju prema kome su tužioci (četiri) manjina u Visokom savetu tužilaca (VST), dok su "istaknuti pravnici" (pet) koje bira Narodna skupština zajedno sa ministrom nadležnim za pravosuđe u većini, jer kako kažu, to rešenje omogućava da VST donosi odluke bez ili protivno glasovima tužilaca.
Takođe, ostaju pri primedbi na to što je izbor svih javnih tužilaca poveren Narodnoj skupštini, umesto VST, a za izbor Vrhovnog javnog tužioca, umesto kvalifikovane većine, propisana je prosta većina.
Izbor tužilaca od strane proste parlamentarne većine je mehanizam koji ostavlja prostor za kontrolu tužilaštva od strane parlamentarne većine, navode tužioci.
Udruženje je pozvalo Vladu Srbije da ponovo otvori javnu raspravu i omogući suštinski dijalog u cilju iznalaženja najboljih ustavnih rešenja koji garantuju vladavinu prava, nezavisno, pravično, efikasno i odgovorno pravosuđe u korist svih građana Srbije.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

AKB se pridružuje kritikama ustavnih amandmana

Izvor: N1 televizija, 17.Apr.2018, 12:19

Advokatska komora Beograda, u saopštenju koje je potpisao advokat Vladimir Gajić, pridružuje se kritikama koje su javno iznela strukovna udruženja sudija i tužilaca o konačnom predlogu ustavnih amadmana, koje je ministarka pravde Nela Kuburović uputila Venecijanskoj komisiji na ocenjivanje...U...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.