Tužilaštvo da reaguje na Martinovićeve tvrdnje o Šabiću

Izvor: B92, 04.Okt.2018, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tužilaštvo da reaguje na Martinovićeve tvrdnje o Šabiću"

TS navodi da bi javno tužilaštvo moralo da reaguje na optužbe iznete na račun Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

To bi bio jedini način da se utvrdi "da li su optužbe istinite ili lažne i da li uopšte funkcioniše sistem bezbednosnih provera koje vrši Bezbednosno-informativna agencija", smatra Transparentnost Srbija.

TS je podsetila da je šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << skupštinske rasprave upitao Šabića "kada će prestati da radi protiv interesa sopstvene države, a za račun stranih obaveštajnih službi, jer ne prima platu od stranih obaveštajnih službi, već iz državnog budžeta".

"Ova rečenica, u kakvom god kontekstu da je data, bez obzira na upitan oblik, predstavlja optužbu da je visoki državni funkcioner, koga je izabrala Narodna skupština, počinio teško krivično delo", navodi TS i dodaje da je preširoko odredjen imunitet poslanika jedan od razloga zbog kojeg se ne pridaje veliki značaj istinitosti njihovih izjava.

TS smatra da zbog odsustva krivične odgovornosti poslanika nastaje "ogroman prostor za zloupotrebu skupštinske govornice kroz iznošenje neutemeljenih optužbi protiv ljudi".

TS podseća da se jedna od neispunjenih preporuka Grupe zemalja za borbu protiv korupcije (GRECO) iz 2015. odnosi na "donošenje Kodeksa ponašanja narodnih poslanika", koji bi se bavio pitanjima etike.

Ta organizacija smatra da je jasno da su nerealna očekivanja da bi Kodeks nešto mogao da suštinski promeni, da ne postoji ni politička volja za donošenje takvog akta čije kršenje ne bi povlačilo prave sankcije.

Medjutim, pošto Srbiji predstoje izmene Ustava, to će biti "prava prilika da se suštinski preispita sadašnji koncept imuniteta i da se suzi tamo gde se sada koristi protivno svrsi zbog koje je uveden", navodi TS u saopštenju.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.