Tusk pozdravlja razumne poteze Srbije

Izvor: RTS, 19.Dec.2018, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk pozdravlja "razumne poteze Srbije"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom. Razgovarano je o situaciji u regionu, protivpravnim merama Prištine i evropskim integracijama Srbije. Sastanku u zgradi "Evropa" prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić.
Aleksandar Vučić je istakao da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom i smatra da su razgovori >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jedini način rešavanja otvorenih pitanja i očuvanja regionalne stabilnosti, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika.

Predsednik je, međutim, naglasio da dalje razgovore onemogućavaju odluke Prištine o drastičnom povećanju taksi na 100 odsto, suprotno Cefta sporazumu, kao i pokušaj otimanja elektroenergetskog sistema.
Razgovore onemogućava i usvajanje zakona kojima se omogućava transformacija tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. vojsku Kosova, protivno Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Briselskom sporazumu, stavu srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, ali i sopstvenim pravnim propisima na tzv. Kosovu.
"Srbija je posvećena unapređenju regionalne saradnje i opredeljena da doprinosi tom cilju. Preduslov za uspešno ostvarivanje i unapređivanje regionalne saradnje je strogo poštovanje zaključenih sporazuma i dogovorenih okvira saradnje od strane svih učesnica u regionu. Jedini način da se stvore uslovi u kojima bi dalji nastavak razgovora bio moguć, jeste da Priština povuče protivpravne i krajnje nerazumne odluke", istakao je predsednik Vučić.
Predsednik Evropskog saveta Tusk pozdravio je razumne poteze Srbije u odnosima sa Prištinom.

Tusk je na tviteru napisao da je danas imao dobar sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Na sastanku se, kako je naveo, razgovaralo o značaju regionalne stabilnosti i dijalogu Beograda i Prištine. 
Posle sastanka sa Donaldom Tuskom, predsednik Vučić prisustvovao je zajedničkom ručku zapadnobalkanskih lidera koji organizuje šefica diplomatije EU Federika Mogerini.
Premijerka Brnabić imaće sastanak sa predsednikom Evropske komisije Žan Klodom Junkerom i komesarkom za trgovinu Sesilijom Malmstrom.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Vučić i Tusk o situaciji u regionu

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 19.Dec.2018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Briselu sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom o situaciji u regionu, protivpravnim merama Prištine i evropskim integracijama Srbije, saopštila je služba za saradnju sa medijima presednika. Vučić je istakao da Srbija čvrsto podržava...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.