Tusk: Balkan ima više nevolja od Francuske i Nemačke zajedno

Izvor: N1 televizija, 17.Maj.2018, 17:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tusk: Balkan ima više nevolja od Francuske i Nemačke zajedno

Ekonomija i broj stanovnika Zapadnog Balkana ne mogu biti problem za put ka Evropskoj uniji, ali je u regionu "po stanovniku više nevolja nego u Nemačkoj i Francuskoj zajedno", izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk po završetku susreta na vrhu EU-Zapadni Balkan u Sofiji.

Tusk je podvukao da je jasna poruka svih vođa Evropske unije u Sofiji bila da Zapadni Balkan ima "evropsku perspektivu", >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << ali i da "nije nikako namera EU da taj proces naruše tako što bi nagovestili i neku brzu traku".

Predsedavajući samita premijer Bugarske Bojko Borisov je na završnoj konferenciji za novinare rekao da su se na susretu vođa EU čuli "različiti stavovi onih koji su za različite trake, brzine proširivanja".

Borisov je primetio da, s obzirom na neka strahovanja oko toga u zapadnim medijima, treba reći da je bruto domaći proizvod svih zemalja Zapadnog Balkana zajedno oko 96 milijardi evra što je ravno BDP Slovačke, a stanovništvo 17,7 miliona.

Bugarski predsednik je zapitao "da li je to taj veliki strah" i rekao da li je svrsishodnije da ljudi u regionu pregovaraju o merilima o članstvu u EU, ili da "neki drugi geostrateški igrači tu uđu i dobiju zamašniji upliv na muslimane, hrišćane i stanje na Kosovu posle ratnih sukoba".

Tusk je naveo da je saglasan s bugarskim premijerom da se na problem Zapadnog Balkana mora gledati u "pravim razmerama", podvukavši da je "Evropa dovoljno jaka i sposobna da usvoji plan ulaska novih članica uz sve očekivane probleme i posledice".

"Ali ako govorimo o brojevima i statistikama, to jeste pitanje koje se može porediti ekonomski sa Slovačkom", primetio je Tusk.

Predsednik Evropskog saveta je dodao da je nedavno posetio ceo region i da "ekonomija i stanovništvo ne treba da budu veliki problemi, mada ako se to područje uporedi s drugim delovima Evrope, može se reći da, kad je u pitanju količina nevolja po stanovniku, Zapadni Balkan nadmašuje Nemačku i Francusku zajedno".

On je rekao da zato smatra da se mora biti dosledan, optimista, ali i oprezan kad je reč o obećanjima.

Tusk je predočio da je samit u Sofiji, "kad se sve ima na umu, bio veoma ozbiljan i značajan korak na evropskom putu za ceo region".

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tusk: Na Balkanu više nevolja nego u Nemačkoj i Francuskoj zajedno, nema brze trake ka članstvu

Izvor: Beta, 17.Maj.2018

Ekonomija i broj stanovnika Zapadnog Balkana ne mogu biti problem za put ka Evropskoj uniji, ali je u regionu "po stanovniku više nevolja nego u Nemačkoj i Francuskoj zajedno", izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk po završetku susreta na vrhu EU-Zapadni Balkan u Sofiji.Tusk je podvukao...

Nastavak na Beta...

Tusk: Integracija Zapadnog Balkana prioritet EU

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Maj.2018

Ponovo ćemo se okupiti u Hrvatskoj za šest mjeseci, naglasio je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk nakon Samita u Sofiji, dodavši da je to pokazatelj koliko je za EU važna integracija Zapadnog Balkana. (Video: Marek Hajduk, RSE)

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.